297
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα | REUTERS/Christopher Pike/File Photo

ΔΝΤ: Ισως η μεγαλύτερη οικονομική δοκιμασία μετά τον Β’ Παγκόσμιο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 15:45
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
| REUTERS/Christopher Pike/File Photo

ΔΝΤ: Ισως η μεγαλύτερη οικονομική δοκιμασία μετά τον Β’ Παγκόσμιο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 15:45

Σε μια ασυνήθιστα «σκοτεινή» πρόβέψη προχώρησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Τομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σε ανάρτησή της τόνισε την Κυριακή ότι η παγκόσμια οικονομία ίσως βρίσκεται μπροστά «στη μεγαλύτερη δοκιμασία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στις επισημάνσεις τους οι οποίες συνέπεσαν χρονικά με την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, η Γκεοργκίεβα και τα στελέχη του ΔΝΤ ανέφεραν ότι η εισβολή της Ρωσίας «καταστρέφει ζωές, παρασύρει την ανάπτυξη προς τα κάτω και αυξάνει τον πληθωρισμό», ενώ τόνισαν ότι ο παγκόσμιος οικονομικός κατακερματισμός, ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία κινείται κόντρα σε δεκαετίες οικονομικής ολοκλήρωσης και θα κάνει τον κόσμο φτωχότερο και πιο επικίνδυνο.

«Το κόστος της περαιτέρω αποσύνθεσης θα ήταν τεράστιο σε όλες τις χώρες», σημειώνει το ΔΝΤ και προειδοποιεί: «Θα πληγούν άνθρωποι με κάθε επίπεδο εισοδήματος: από υψηλά αμειβόμενους επαγγελματίες και εργάτες μεσαίου εισοδήματος σε εργοστάσια με εξαγωγική δραστηριότητα, μέχρι χαμηλόμισθους εργάτες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων για να επιβιώσουν. Περισσότεροι άνθρωποι θα ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια για να αναζητήσουν ευκαιρίες αλλού».

Στην ανάρτηση σημειώνεται επίσης ότι οι χώρες θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές τους για να διασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να μειώσουν τις απώλειες στην παραγωγή από τα πιθανά εφοδιαστικά κενά. Παράλληλα, το ΔΝΤ προέτρεψε την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) να βελτιώσει το κοινό της πλαίσιο για την αντιμετώπιση ζητημάτων αναδιάρθρωσης χρέους με στόχο την πρόληψης αδυναμιών.

Τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας θα συζητηθούν στο Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία που αρχισε την Κυριακή και πραγματοποιείται για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η έναρξή του μετατέθηκε φέτος, λόγω Covid, από τον Ιανουάριο στον Μάιο. Στο Φόρουμ είναι προγραμματισμένο να μεταβεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για διμερείς συναντήσεις και τη συμμετοχή σε πάνελ διαλόγου την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...