932
«Πλοκάμια» το κύκλωμα δεν είχε μόνο στη δημοτική αστυνομία... | INTIMEnews

Διυπηρεσιακό κύκλωμα εκβιαστών: Η «Νάνσυ», η υψηλόβαθμη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, η Μύκονος και οι ταρίφες των €10.000

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 11:07
«Πλοκάμια» το κύκλωμα δεν είχε μόνο στη δημοτική αστυνομία...
|INTIMEnews

Διυπηρεσιακό κύκλωμα εκβιαστών: Η «Νάνσυ», η υψηλόβαθμη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, η Μύκονος και οι ταρίφες των €10.000

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 11:07

Kαι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού – ανάμεσά τους και μία υψηλόβαθμη, με φερόμενο αρχηγικό ρόλο- εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση διυπηρεσιακής διαφθοράς που ήρθε στο φως μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Οπως αποδεικνύεται, η δράση -και τα μέλη- του κυκλώματος εκβιασμών-εξυπηρετήσεων δεν περιορίζονται στη δημοτική αστυνομία της Αθήνας, αλλά απλώνεται στην Περιφέρεια, συγκεκριμένες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού κ.α..

Ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση φέρεται να είχε η 43χρονη «Νάνσυ», συγγενής πρώην αντιδημάρχου, η οποία το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης ως «μεσίτρια» ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας και έναν χρόνο αργότερα για υπεξαίρεση άνω των 120.000 ευρώ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρεία.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 47 περιπτώσεις εκβιασμών ή/και δωροληψιών, ενώ έχουν συλληφθεί συνολικά 14 άτομα.Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης πάει σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, με τα συνολικά κέρδη να υπολογίζονται σε μίνιμουμ 700.000 ευρώ τον χρόνο!

Κομβικό ρόλο επίσης στη λειτουργία της οργάνωσης, προκύπτει ότι είχε υψηλόβαθμη υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πρόκειται για 63χρονη αρχιτέκτονα-μηχανικό, από τα πιο ακριβοπληρωμένα μέλη της οργάνωσης, καθώς λόγω ακριβώς των «υψηλών» υπηρεσιών που προσέφερε, οι «ταρίφες» της υπολογίζονται από 6.000 μέχρι 10.000 ευρώ για κάθε υπόθεση.

Μεταξύ άλλων, η εν λόγω υπάλληλος του ΥΠΠΟ συνέτασσε κατόπιν συνεννόησης με την 43χρονη αρχηγό, πλαστές βεβαιώσεις με τη σφραγίδα της υπηρεσίας της ή/και επιχειρούσε να ασκήσει επιρροή στα μέλη των Συμβουλίων τα οποία εξέταζαν αιτήματα αδειοδότησης επιχειρηματιών-«πελατών» του κυκλώματος.

Οι εν λόγω εξυπηρετήσεις-διευκολύνσεις της 63χρονης υπαλλήλου του υπ. Πολιτισμού είχαν φθάσει μέχρι τη Μύκονο, αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ του το protothema.gr, με μία εκ των περιπτώσεων να αφορά την κατασκευή νέου, πολυτελούς καταστήματος ρούχων διάσημου ξένου σχεδιαστή στη Χώρα, το οποίο εγκαινιάστηκε προσφάτως.

Για την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγράφων που αφορούσαν το συγκεκριμένο κατάστημα, αλλά και ένα ακόμη υπό κατασκευή κατάστημα στην Αθήνα, επί της οδού Ερμού, η 63χρονη φέρεται να έλαβε αμοιβή 6.000 ευρώ, την οποία μάλιστα, όπως προκύπτει από τις επικοινωνίες που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, εισέπραξε μέσα στο γραφείο της από τον αδελφό της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο εισπράκτορα-ταμία.

Η υψηλόβαθμη υπάλληλος του υπουργείου συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος τελεσθείσες κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση.

Επιπλέον, αντιμετωπίζει κατηγορία για παράβαση του «Κώδικα Μετανάστευσης», η οποία σχετίζεται με τον εντοπισμό (και την κατάσχεση) διαβατηρίου Αρχών Γεωργίας στο όνομα 53χρονης Γεωργιανής, με δεκαετή διάρκεια ισχύος, κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της.

Υποβοηθητικό ρόλο στη δράση του κυκλώματας εμφανίζονται επίσης να έχουν άλλοι δύο υπάλληλοι του ΥΠΠΟ, ένας 55χρονος αρχαιολόγος και ένας 54χρονος εργατοτεχνίτης, αμφότεροι συνδικαλιστές , οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροληψία υπαλλήλου, παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος.

Οι εν λόγω υπάλληλοι δεν συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου αλλά θα κληθούν για κατάθεση στις αρμόδιες αρχές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε ερώτηση της «Καθημερινής» εάν η συγκεκριμένη υπάλληλος έχει πλέον τεθεί σε αργία -μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τον ρόλο της στην εγκληματική οργάνωση, πηγές του υπουργείου δήλωσαν άγνοια,  εν αναμονή της  επίσημης ενημέρωσης της Αστυνομίας, ώστε να «πράξουν ό,τι ορίζει ο νόμος».

Από την πλευρά του, ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θέλησε να εκφράσει τα θερμά του συγχαρητήρια στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων γαι την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ.Χρυσοχοΐδη έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την υποδειγματική και αποτελεσματική δουλειά της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας στην εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων που εισήγαγαν και διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα στη χώρα μας και εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η μεθοδικότητα και η αφοσίωση στη μάχη κατά της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα συμβάλλουν καίρια στην αποκατάσταση της νομιμότητας και στην προστασία της κοινωνίας. Η δέσμευσή μας προς την κατεύθυνση αυτή είναι δεδομένη και αποτελεί δέσμευση απέναντι στην κοινωνία.

Η εξάρθρωση τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων μόνο εύκολη δουλειά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πολλές ώρες εργασίας με επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα.

Οι επιτυχίες αυτές ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα Σώματα Ασφαλείας και την Πολιτεία, αποδεικνύοντας πως η αλήθεια και η δικαιοσύνη υπερισχύουν».

Αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για το βαρύ έγκλημα – μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως οι επιτυχίες αυτές της ΕΛ.ΑΣ. δεν προέκυψαν ως διά μαγείας, αλλά δείχνουν ότι υπάρχει σχέδιο και ότι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας δουλεύουν με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ παράλληλα υπάρχει η πολιτική βούληση να μην έχουμε την παραμικρή εξαίρεση σε αυτή την λογική.

Βαρύ έγκλημα είναι και αυτό το οποίο είδαμε να αντιμετωπίζεται στην ΔΟΥ Χαλκίδας, αυτό που αντιμετωπίστηκε στις φυλακές των Ιωαννίνων, η νέα υπόθεση με δημοτικούς υπαλλήλους και βέβαια τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Αστυνομίας στη στυγερή δολοφονία στο Ν. Ψυχικό, επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές  και με αφορμή το νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στην περίπτωση της δολοφονίας στο Ν. Ψυχικό, πρόσθεταν σε συνέχεια της αποκάλυψης ότι ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του τοπογράφου ήταν βαρύς ποινικός πρώην έγκλειστος των φυλακών:

«Αυτό το οποίο συνέβη στις ελληνικές φυλακές με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο. Και βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων είναι ορατά μέχρι και σήμερα γιατί είναι η επιεικέστερη διάταξη που εφαρμόζεται.

»Η αλήθεια είναι ότι, εφόσον αποφασίσει για τον συγκεκριμένο φερόμενο ως δράστη η Δικαιοσύνη, ότι είναι ένοχος πλέον δεν θα έχει τη δυνατότητα της χρήσης όλων αυτών των διατάξεων, θα έχει έναν πολύ πιο αυστηρό ποινικό κώδικα με πολύ πιο αυστηρές ποινές και βέβαια μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση της έκτισης της ποινής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...