1120
Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις στη σκηνή του National Constitution Center στη Φιλαδέλφεια | EPA/DEMETRIUS FREEMAN / POOL

«Διχάζεις τη χώρα» – «Είσαι μαρξίστρια»: Οσα έγιναν στο debate Κάμαλα Χάρις εναντίον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 06:45
Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις στη σκηνή του National Constitution Center στη Φιλαδέλφεια
|EPA/DEMETRIUS FREEMAN / POOL

«Διχάζεις τη χώρα» – «Είσαι μαρξίστρια»: Οσα έγιναν στο debate Κάμαλα Χάρις εναντίον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 06:45

Ολα από το μηδέν, ή σχεδόν από το μηδέν. Οκτώ εβδομάδες ως τις προεδρικές κάλπες της 5ης Νοεμβρίου —θα είναι όπως φαίνεται οκτώ μεγάλες και βασανιστικές εβδομάδες—, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ συγκρούστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδος) σε ένα τηλεοπτικό debate στη Φιλαδέλφεια, επιβεβαιώνοντας τόσο η Κάμαλα Χάρις, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ, πολιτικές αρετές αλλά και ελατώματα, χωρίς να κάνουν το μεγάλο λάθος και χωρίς να υπάρξει, καθώς φαίνεται μεγάλος νικητής.

Ο,τι, όμως, καταστροφικό για τους Δημοκρατικούς, είχε συμβεί στο προηγούμενο debate φαίνεται πως διορθώθηκε…

Όχι, ξεκάθαρο πολιτικό αποτέλεσμα δεν παρήγαγε η τηλεμαχία στην Πενσιλβάνια, μια από τις Πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή στις 5 Νοεμβρίου. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, συγκρινόμενη με το προηγούμενο debate, του περασμένου Ιουνίου, όπου ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών, διαλυόταν on air και αναγκαζόταν, ύστερα από μερικές εβδομάδες να αποσυρθεί από την κούρσα. Ομως φάνηκε πως ο Τραμπ έχει πλέον αντίπαλο και μάλιστα μια γυναίκα, γεγονός που, με βάση τον χαρακτήρα του, μπορεί όντως να προκαλέσει ένα πολιτικό αποτέλεσμα στις επόμενες εβδομάδες.

Ήταν ένα διαφορετικό debate, αυτό που μεταδόθηκε από το ABC. Κατ’ αρχάς οι δύο αντίπαλοι αντάλλαξαν χειραψία —κάτι που δεν είχε γίνει τον Ιούνιο ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Τραμπ. Λέγεται μάλιστα ότι αυτή η χειραψία ήταν πρωτοβουλία της Χάρις, που έδειξε ανωτερότητα και αιφνιδίασε τον αμετροεπή Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα.

Τραμπ και Χάρις ανταλλάσσουν χειραψία πριν το 90λεπτο debate στη Φιλαδέλφεια (EPA/DEMETRIUS FREEMAN / POOL)

Σε γενικές γραμμές, άλλωστε, η υποψήφια των Δημοκρατικών στάθηκε πολύ καλά, καθώς πριν ανεβεί στην σκηνή του National Constitution Center υπήρχαν αμφιβολίες αν, άπειρη ούσα και χωρίς να έχει συναντήσει ποτέ τον Τραμπ, θα άντεχε τη σύγκρουση με έναν προκλητικό και τοξικό τύπο σαν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, έναν πολιτικό που ψεύδεται ασυστόλως και διακόπτει συνεχώς τον συνομιλητή του.

Η κατά 19 χρόνια νεότερη του Τραμπ, Κάμαλα Χάρις, κατάφερε να περάσει στο κοινό την ανάγκη «να γυρίσουμε σελίδα»· ο Μπαράκ Ομπάμα, 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολίασε μετά το debate, ότι φάνηκε ποιος έχει όραμα για τη χώρα.

Από την άλλη ο Τραμπ προσπάθησε να περάσει το θέμα της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του, τον περασμένο Ιούλιο.

Κατά τα άλλα δεν γίναμε και σοφότεροι. Ο Τραμπ, όπως αναμενόταν, ήταν ένας κλασικός Τραμπ, με ρητορική κατά των μεταναστών, υιοθετώντας απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας και φήμες που διαδίδονται στο Internet, προκαλώντας την αντίπαλό του σε κάθε ευκαιρία και υποστηρίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι-συντονιστές της συζήτησης είναι και αυτοί εναντίον του:

Φυσικά, αρνήθηκε για ακόμη μια φορά —πόσες ακόμα άραγε;— να αναγνωρίσει ότι ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

«Υπάρχουν τόσες αποδείξεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά», είπε, επαναλαμβάνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό του πως διαπράχθηκε νοθεία. «Έλαβα 75 εκατομμύρια ψήφους, περισσότερες από οποιονδήποτε απερχόμενο πρόεδρο. Μου είχαν πει πως αν λάμβανα 63 εκατομμύρια, όσες είχα λάβει το 2016, δεν θα μπορούσα να χάσω», παραπονέθηκε.

«Είσαι περίγελος στο εξωτερικό»

Η Κάμαλα Χάρις πρόσαψε στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της ότι είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες» (βλ. Βλαντίμιρ Πούτιν).

«Έχω γυρίσει τον κόσμο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι οι ηγέτες του κόσμου όλου περιγελούν τον Ντόναλντ Τραμπ», σημείωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επιμένοντας πως είναι «διαβόητο» το ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες», είπε απευθυνόμενη προς τον αντίπαλό της. Εδώ η γλώσσα του σώματος είχε τη σημασία της: πρώην εισαγγελέας, η Κάμαλα Χάρις συχνά κοιτούσε στα μάτια τον Τραμπ, κάνοντάς τον να φαίνεται ως ο κατηγορούμενος.

Από την πλευρά του ο Τραμπ είπε ότι δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι ο λόγος που έγινε η απόπειρα δολοφονίας του στα μέσα του περασμένου Ιουλίου ήταν οι επικρίσεις των Δημοκρατικών αντιπάλων του.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως χτυπήθηκα από σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας όσων είπαν για μένα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που τραυματίστηκε στο αυτί όταν διαπράχθηκε η απόπειρα. «Μιλάνε για δημοκρατία», λένε πως «είμαι απειλή για τη δημοκρατία. Αλλά αυτοί είναι η απειλή», επέμεινε.

Ο Τραμπ δεν έμεινε μόνο σε αυτό: παρασυρόμενος από την Χάρις, έφτασε στο σημείο να επαναλάβει μια φήμη που γνώρισε διάδοση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την οποία μετανάστες τρώνε «γάτες και σκύλους» σε πόλη της πολιτείας Οχάιο.

«Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε σκύλους, οι άνθρωποι που ήρθαν (οι μετανάστες) τρώνε γάτες. Τρώνε κατοικίδια συντροφιάς των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή», ισχυρίστηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναπαράγοντας φήμη για αϊτινούς μετανάστες που έχει επίσης διαδοθεί κι από άλλους Ρεπουμπλικάνους, παρά τις διαψεύσεις της από μέρους των τοπικών αρχών.

Από την άλλη πλευρά η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον Τραμπ πως διαδίδει «ψέματα» για την άμβλωση και είναι «προσβλητικός για τις γυναίκες».

Αφού απαρίθμησε τα ψεύδη και στις παλινωδίες του Τραμπ για την άμβλωση, η Χάρις απαρίθμησε με τρόπο παθιασμένο τις συνέπειες στη ζωή πολλών Αμερικανίδων που είχε η περιβόητη αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο απόφασής του που εγγυάτο το δικαίωμα αυτό σε όλη τη χώρα.

Ακόμη, η Χάρις έκανε νύξη εναντίον του Τραμπ για κάτι που προβάλλει περήφανα ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της, τα πλήθη που συρρέουν για να τον ακούσουν.

Πολλοί «φεύγουν από τις συγκεντρώσεις του νωρίς, από εξάντληση κι από βαρεμάρα», σχολίασε η Δημοκρατική.

«Συμμαζέψαμε το χάλι που άφησες» – «Είσαι μαρξίστρια»

Η Κάμαλα Χάρις διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των Δημοκρατικών «συμμάζεψε το χάλι» που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως στην οικονομία, ολοκληρώνοντας τη θητεία του στην προεδρία.

«Αυτό που κάναμε ήταν πως συμμαζέψαμε το χάλι που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη θητεία του Ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο (2017-2021).

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τη Δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις πως είναι «μαρξίστρια»

«Είναι μαρξίστρια. Όλοι το ξέρουν πως είναι μαρξίστρια», έκραψε ο Τραμπ.

Πρόσαψε επίσης στην Δημοκρατική αντίπαλό του πως δεν έχει κανένα πρόγραμμα, «αντέγραψε» αυτό του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Δεν έχει κανένα πρόγραμμα. Αντέγραψε το πρόγραμμα του Μπάιντεν, που συνοψίζεται σε τέσσερις φράσεις. Αυτές είναι απλά ‘θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόρους’. Δεν έχει πρόγραμμα», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

«Δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, αλλά εμένα», του απάντησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

«Είναι σημαντικό να το υπενθυμίσουμε στον πρώην πρόεδρο: δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, έχετε αντίπαλο εμένα», ανέφερε η Χάρις αφού ο μεγιστάνας καταφέρθηκε εναντίον του απερχόμενου προέδρου, που τερμάτισε την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Ιούλιο.

Η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε επίσης τον Τραμπ πως θέλει να «διχάσει» ξανά τη χώρα στο ζήτημα των φυλετικών σχέσεων.

«Πιστεύω πως είναι τραγωδία πως έχουμε κάποιον που θέλει να γίνει πρόεδρος και μόνιμα, σ’ όλη του την καριέρα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων για να διχάσει τους Αμερικανούς», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του κατά την οποία η Χάρις «έγινε» μαύρη για εκλογικούς λόγους: «διάβασα πως είναι μαύρη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...