400
Ενα κόμμα στα... δύο; Από τη μία η Μπέρμποκ και ο Χάμπεκ και από την άλλη ο πρόεδρος της ΚΟ Αντον Χοφράιτερ | Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images

Διχασμός στους Πράσινους για τα υπουργεία με νικητή τον τουρκικής καταγωγής Τζεμ Εζντεμίρ

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 08:00
Ενα κόμμα στα... δύο; Από τη μία η Μπέρμποκ και ο Χάμπεκ και από την άλλη ο πρόεδρος της ΚΟ Αντον Χοφράιτερ
|Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images

Διχασμός στους Πράσινους για τα υπουργεία με νικητή τον τουρκικής καταγωγής Τζεμ Εζντεμίρ

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 08:00

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στελέχη τους που θα αναλάβουν υπουργεία στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον σοσιαλδημοκράτη (SPD) Ολαφ Σολτς, τον καγκελάριο εν αναμονή.

Δεν ήταν όμως μια εύκολη διαδικασία, καθώς οι δύο βασικές φράξιες του κόμματος, οι «realo», δηλαδή οι πραγματιστές, και οι αριστεροί συγκρούστηκαν για τη μοιρασιά, λόγω του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους δεν έδωσαν ακριβώς τα υπουργεία που είχαν σχεδιάσει οι Πράσινοι.

«Βγήκαμε από τις διαπραγματεύσεις λίγο διαφορετικά, σε όρους υπουργείων, από αυτά που είχαμε σκεφτεί, θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο περισσότερο» είπε στους δημοσιογράφους ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συμπρόεδρος των Πρασίνων, ο οποίος θα αναλάβει αντικαγκελάριος, αλλά παρέπεμψε για επίσημες ανακοινώσεις αργότερα την Παρασκευή.

Η διαμάχη δεν ήταν στα δύο βασικά υπουργεία. Οι υπουργοποιήσεις των δύο συμπροέδρων –της Αναλένα Μπέρμποκ, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, και του Ρόμπερτ Χάμπεκ, που θα είναι επικεφαλής του νέου διευρυμένου υπουργείου Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα– ήταν λίγο-πολύ γνωστές.

Η διαμάχη ήταν, σύμφωνα με το Politico, για το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας –και μέσω αυτού ήταν μια μάχη εσωκομματικών ισορροπιών.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στα γερμανικά ΜΜΕ, ο τουρκικής καταγωγής πρώην πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, επικράτησε στην εσωκομματική διαμάχη με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντον (Τόνι) Χοφράιτερ και θα οριστεί υπουργός Αγροτικής Οικονομίας.

O Αντον Χοφράιτερ, ο αντισυμβατικός επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, έμεινε εκτός μοιρασιάς (REUTERS/Michele Tantussi)

Ο Τζεμ Εζντεμίρ ανήκει στην πτέρυγα των «ρεαλιστών» Πρασίνων, όπως και οι δύο συμπρόεδροι, ενώ ο Τόνι Χοφράιτερ στην «αριστερή» πτέρυγα, η οποία διαμαρτύρεται ότι αδικήθηκε στη νομή των χαρτοφυλακίων.

Εφόσον η μοιρασιά επιβεβαιωθεί, ο Τζεμ Εζντεμίρ θα γίνει ο πρώτος ομοσπονδιακός υπουργός τουρκικής καταγωγής και είναι επίσης πολύ γνωστός για την αυστηρή κριτική του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τζεμ Εζντεμίρ, στέλεχος των Πρασίνων, πρώην αρχηγός και τώρα ο πρώτος τουρκικής καταγωγής υπουργός της Γερμανίας (Reuters)

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναλάβει η Στέφι Λέμκε.

Το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων θα αναλάβει η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Ρηνανίας – Παλατινάτου, η Ανε Σπίγκελ.

Πρόκειται για δύο μέλη της «αριστερής» πτέρυγας.

Ακόμη, η Κλαούντια Ροτ, αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, θα ορκιστεί νέα υφυπουργός για τα ΜΜΕ και τον Πολιτισμό.

Παραδοσιακά, οι Πράσινοι στην κατανομή των αξιωμάτων φροντίζουν να υπάρχει ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών και μεταξύ «ρεαλιστών» και «αριστερών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...