628
Από αριστερά: Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, της Ισλανδίας, Κάτριν Γιακομπσντοντίρ και της Σουηδίας, Σάνα Μαρίν και ανάμεσά τους, ο Ολαφ Σολτς, στο Οσλο | Hakon Mosvold Larsen/NTB/via REUTERS

Διχασμένη η Βόρεια Ευρώπη για τη βίζα σε ρώσους τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 11:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/08/2022, 14:29
Από αριστερά: Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, της Ισλανδίας, Κάτριν Γιακομπσντοντίρ και της Σουηδίας, Σάνα Μαρίν και ανάμεσά τους, ο Ολαφ Σολτς, στο Οσλο
| Hakon Mosvold Larsen/NTB/via REUTERS

Διχασμένη η Βόρεια Ευρώπη για τη βίζα σε ρώσους τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 11:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/08/2022, 14:29

Διαφωνούν οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία για το ενδεχόμενο να περιοριστούν, ως αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, οι τουριστικές βίζες που δίνονται στους Ρώσους.

Το μέτρο εισηγείται το Ελσίνκι και το στηρίζουν άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά συναντά επιφυλάξεις στο Βερολίνο.

«Δεν άρχισαν τον πόλεμο οι απλοί Ρώσοι, όμως ταυτόχρονα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο», συνόψισε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων έξι χωρών της Βόρειας Ευρώπης (Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Γερμανία).

«Δεν είναι σωστό οι ρώσοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στην Ευρώπη, στον χώρο Σένγκεν, ως τουρίστες, την ώρα που η Ρωσία σκοτώνει κόσμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Στις αρχές Αυγούστου, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε σχέδιο για να περιοριστούν οι θεωρήσεις διαβατηρίου που δίνουν σε Ρώσους που θέλουν να πάνε στη χώρα για τουρισμό. Το Ελσίνκι επιθυμεί να ληφθεί παρόμοια απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπέρ της ιδέας τάσσεται η Εσθονία.

Μετά την απαγόρευση των πτήσεων από τη Ρωσία στην ΕΕ, οι ρώσοι τουρίστες που πάνε στη σκανδιναβική χώρα έχουν αυξηθεί, καθώς μπορούν να πάνε με άλλο μέσο και από εκεί να μεταβούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Ολαφ Σολτς όμως εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λήψη αυτού του μέτρου.

«Ηταν σημαντική απόφαση από πλευράς μας να επιβάλλουμε κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο, σε βάρος των ολιγαρχών και όσων επωφελούνται οικονομικά από τον πόλεμο του καθεστώτος του Πούτιν», τόνισε.

«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά νομίζω πως δεν πρόκειται για πόλεμο του ρωσικού λαού, πρόκειται για πόλεμο του Πούτιν», συνέχισε.

Κατά την άποψη του Σολτς, ο περιορισμός των θεωρήσεων διαβατηρίου θα έπληττε επίσης, «όλους όσους φεύγουν από τη Ρωσία επειδή διαφωνούν με το ρωσικό καθεστώς».

«Ολες οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν πρέπει να κάνουν πιο περίπλοκο γι’ αυτούς να επιδιώξουν την ελευθερία και να φύγουν από τη χώρα για να απομακρυνθούν από το καθεστώς και τη δικτατορία στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η Σουηδία, μέσω της πρωθυπουργού της, Μαγκνταλένα Αντερσον, ανέφερε ότι δεν παίρνει για την ώρα θέση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα -«υπάρχουν επιχειρήματα και στις δύο πλευρές», εξήγησε- ενώ η Δανία κάλεσε να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ενότητα έναντι της Μόσχας.

«Ενα από τα επιτεύγματά μας κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου είναι η ενότητά μας» και«θα έπρεπε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», για την περιστολή των ταξιδιών ρώσων τουριστών, είπε η πρωθυπουργός της Δανία, Μέτε Φρέντερικσεν.

«Κατανοώ γιατί ορισμένοι Ευρωπαίοι, και πιθανόν ειδικά οι Ουκρανοί, το βρίσκουν λίγο παράξενο πως η Ρωσία επιτέθηκε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και ταυτόχρονα εμείς συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε τουρίστες» από αυτή, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, η χώρα του οποίου δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, διαβεβαίωσε πως το Οσλο θα στηρίξει οποιαδήποτε κοινή δράση αποφασίσει η Ενωση.

Φινλανδία: Μειώνει τις βίζες σε Ρώσους κατά 90%

Λίγο αργότερα, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε ότι η χώρα θα μειώσει από την 1η Σεπτεμβρίου κατά 90% τον αριθμό των αδειών εισόδου που χορηγεί σε Ρώσους.

Ο Χααβίστο εξήγησε ότι η φινλανδική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αυτή καθώς μεγάλος αριθμός ρώσων τουριστών χρησιμοποιούν τη Φινλανδία και το αεροδρόμιο του Ελσίνκι για να μεταβαίνουν σε τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

«Και μάλλον αυτό δεν είναι σωστό αν για παράδειγμα σκεφτούμε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τη χρήση του εναέριου χώρου», σημείωσε ο φινλανδός υπουργός.

Η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής θα προτείνουν από κοινού στην ΕΕ να ακυρώσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η οποία είχε καταστήσει εύκολη την παροχή βίζας στους Ρώσους που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, σημείωσε ο Χααβίστο.

Η Φινλανδία εξετάζει να δημιουργήσει μια ανθρωπιστική βίζα, η οποία θα μπορεί να δίνεται στους Ρώσους που αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους ή σε όσους χρειάζεται να επισκεφθούν την Ευρώπη για δημοσιογραφικές αποστολές ή για ακτιβισμό, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...