717
Ουκρανοί στρατιώτες στο Ιρπίν, λίγο πριν από την επίσκεψη των Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς | REUTERS/Marko Djurica

Διχασμένη η Ευρώπη για το πώς πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 11:15
Ουκρανοί στρατιώτες στο Ιρπίν, λίγο πριν από την επίσκεψη των Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς
|REUTERS/Marko Djurica

Διχασμένη η Ευρώπη για το πώς πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 11:15

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα ήθελαν μία διπλωματική λύση το γρηγορότερο δυνατόν και κάποιοι άλλοι μία εμφατική ήττα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που έγινε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Βρετανία και Πολωνία), η Ευρώπη εμφανίζεται πολιτικά διχασμένη ως προς την επιθυμητή έκβαση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η πλειοψηφία δήλωσε ότι δεν θα είχε πρόβλημα με την παράδοση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία αν αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει άμεσα.

Οπως σημειώνουν οι Times, οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ουκρανίας, την ώρα που η Ρωσία κερδίζει έδαφος στο Ντονμπάς και κάποιες χώρες της ΕΕ  αναζητούν μία διπλωματική λύση, η οποία δεν θα είναι «ταπεινωτική» για τη Ρωσία.

Η δήλωση Μακρόν ότι «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία για να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας», βρήκε σύμφωνους ορισμένους Ευρωπαίους, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από άλλους.

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τού απάντησε, υπενθυμίζοντας τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: «Μήπως μίλησε κάποιος με αυτόν τον τρόπο στον Αδόλφο Χίτλερ; Είπε κάποιος ότι πρέπει να μην ταπεινωθεί;».

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις Datapraxis και YouGov για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR), μία δεξαμενή σκέψης με έδρα το Βερολίνο, από τις 28 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου.

Το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θέλει ειρήνη άμεσα με οποιοδήποτε τρόπο (ακόμα και με παραχώρηση εδαφών), το 22% δήλωσε ότι επιθυμεί ειρήνη μόνο με απόδοση δικαιοσύνης για την Ουκρανία (δηλαδή ολοκληρωτική ήττα της Ρωσίας), το 20% εμφανίζεται αναποφάσιστο και το 23% απάντησε ότι προτιμά μία άλλη λύση (χωρίς να διευκρινίζεται ποια).

Οι απόψεις του Μακρόν για «μη ταπείνωση της Ρωσίας» και εξεύρεση διπλωματικής λύσης έχουν τους περισσότερους υποστηρικτές στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ισως για αυτό, οι ηγέτες των τριών αυτών χωρών ταξίδεψαν μαζί την Πέμπτη στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την ανάλυση της δημοσκόπησης, οι Ευρωπαίοι θέλουν, είτε να τελειώσει ο πόλεμος όσο γίνεται πιο γρήγορα ή να τιμωρηθεί η Ρωσία για την επιθετικότητά της και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για το κόστος των οικονομικών κυρώσεων και την απειλή μίας πυρηνικής κλιμάκωσης. Εκτός αν αλλάξει κάτι δραματικά, είναι αντίθετοι σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο», είπε ο Μαρκ Λέοναρντ, διευθυντής του ECFR.

Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα είναι σημαντικό και αν δεν προσέξει η ΕΕ, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μία κρίση αντίστοιχη αυτής που απείλησε την ευρωζώνη τα χρόνια των μνημονίων.

«Το χάσμα μπορεί να είναι πολύ μεγάλο», τόνισε.

Το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν άμεσα ειρήνη μέσω της διπλωματίας είναι 52% στην Ιταλία, 49% στη Γερμανία και 41% στη Γαλλία.

Αντίθετα, στην Πολωνία, είναι 16%, ενώ το 41% των Πολωνών επιθυμεί ήττα της Ρωσίας.

Στην Ιταλία και τη Γερμανία, αυτοί που θέλουν ολοκληρωτική ήττα της Ρωσίας είναι το 16% και το 19% αντίστοιχα.

Στη Βρετανία, το 22% θέλουν άμεσα ειρήνη, το 22% ήττα της Ρωσίας και το 32% δηλώνει αναποφάσιστο.

Οι Times σημειώνουν ότι τυχόν παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία στη Ρωσία, θα θυμίσει την αντίστοιχη Συμφωνία του Μονάχου το 1938, όταν η Τσεχοσλοβακία αναγκάστηκε, πιεζόμενη από τη Γαλλία και τη Βρετανία, να παραχωρήσει εδάφη στον Χίτλερ.

Οι ανατολικοευρωπαίοι πολιτικοί θυμίζουν ότι ο Πούτιν έχει αρπάξει κι άλλες φορές εδάφη, χωρίς να αντιδράσει η ΕΕ, το 2008 από τη Γεωργία και το 2014 ξανά από την Ουκρανία (την Κριμαία).

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο πόλεμο», τόνισε η Κάτζα Καλάς, πρωθυπουργός της Εσθονίας. Καθόλου τυχαία βέβαια, καθώς υπάρχουν πολλοί αναλυτές που προειδοποιούν ότι οι χώρες της Βαλτικής «είναι οι επόμενες» στη λίστα του Πούτιν. Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της Λιθουανίας και της Λετονίας ζήτησαν από τους Ευρωπαίους να παραμερίσουν την ανησυχία τους για τις αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά, και να επικεντρωθούν στον στόχο να ηττηθεί η Ρωσία στον πόλεμο. «Στόχος μας πρέπει να είναι να χάσει τον πόλεμο η Ρωσία. Ακόμα και αν χρειαστεί χρόνος, αξίζει τον κόπο. Στη Δύση πληρώνουμε με τα πορτοφόλια μας. Οι Ουκρανοί πληρώνουν με τις ζωές τους», είπαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ανησυχούν κυρίως για την πυρηνική απειλή από τη Ρωσία (στη Σουηδία, τη Βρετανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία) και για τις αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης, ειδικά στην ενέργεια (στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...