524
Μερικά από τα ευρήματα στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση του κυκλώματος απατεώνων | Ελληνική Αστυνομία

Δίωξη για απάτη και πλαστογραφία στον «Μάξιμο Σαράφη» της Novartis

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 14:22
Μερικά από τα ευρήματα στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση του κυκλώματος απατεώνων
|Ελληνική Αστυνομία

Δίωξη για απάτη και πλαστογραφία στον «Μάξιμο Σαράφη» της Novartis

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 14:22

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ασκήθηκε στον προστατευόμενο μάρτυρα της Novartis «Mάξιμο Σαράφη» που συνελήφθη την Τρίτη μαζί με άλλα δύο μέλη του κυκλώματος εξαπάτησης επιχειρηματιών με το πρόσχημα της διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείων.

Οπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ, πρόκειται για μια οργάνωση που δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, στοχεύοντας κυρίως επιχειρηματίες που δεν είχαν δυνατότητα χρηματοδότησης από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους πρότειναν ως εναλλακτική λύση την απευθείας δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία -ανύπαρκτης- εταιρείας (για την οποία παρουσίαζαν στα θύματά τους φανταστικές περιπτώσεις επιτυχούς δανειοδότησης άλλων ελληνικών επιχειρήσεων).

Μάλιστα, για να είναι απόλυτα πιστευτοί, είχαν αναπτύξει έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργούσε ανασταλτικά σε περίπτωση ανακάλυψης της παράνομης δράσης τους, καθώς κατά περίπτωση ενεργοποιούσαν διαφορετικό «εργαλείο», το οποίο καθησύχαζε τον εκάστοτε αμφισβητία, δίνοντάς τους έτσι πίστωση χρόνου.

Ενδεικτικά, ο μηχανισμός αυτός περιελάμβανε δημιουργία ιστοσελίδων, δημιουργία λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, δημιουργία εταιρειών «ασφάλισης δανείων» με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργία και διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατάρτιση και διάθεση πλαστών πιστοποιητικών, οπτικό υλικό σε υποτιθέμενα γραφεία με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της ανύπαρκτης εταιρείας κι άλλες ευρηματικές ενέργειες.

Η «λεία»

Το κέρδος των απατεώνων προερχόταν κυρίως από την είσπραξη της αμοιβής του φερόμενου εκπροσώπου της εταιρείας στη χώρα μας, καθώς και των χρημάτων που «απαιτούνταν» για την ασφάλιση του υποτιθέμενου δανείου και των συνεπαγόμενων φόρων προς τη φορολογική Αρχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Ο αρχηγός και οι ρόλοι των μελών

Ηγετικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης κατείχε συλληφθέν μέλος με μακροχρόνια επαγγελματική σταδιοδρομία, ως σύμβουλος επιχειρήσεων, marketing, επενδύσεων κ.λπ. ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες, εμφανίζονταν ως συνεργάτες του αρχηγικού μέλους και ως γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δη της ανύπαρκτης εταιρείας.

Εν εξ αυτών μάλιστα ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών ή  ότι στην ίδια ανύπαρκτη εταιρεία εργαζόταν και  η σύζυγός του. Αναλάμβανε κυρίως ρόλο μεσολαβητή, έτοιμος να δώσει λύσεις σε όποιο πρόβλημα ανέκυπτε.

Το ίδιο πρόσωπο φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο και στην πλαστογραφία των εγγράφων που χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν σφραγίδες εταιρειών και προσώπων, μήτρα σφραγίδας με αποσπώμενα ψηφία-ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, εντυπώματα υπογραφών, διάφορες εκτυπώσεις logo εταιρειών και υπογραφών στελεχών, τεμάχια χάρτου σφραγίδων εταιρειών και υπογραφών στελεχών τους επικολλημένα σε κόλλες Α4 κ.λπ.

Από τους συγκατηγορούμενους, τρεις  αλλοδαποί εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας και καθησύχαζαν τα θύματα σε περίπτωση αμφιβολιών για το έγκυρο της διαδικασίας, ενώ η τέταρτη συγκατηγορούμενη, διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου και κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων.

Πέραν της ανύπαρκτης εταιρείας και προκειμένου το όλο εγχείρημα να φανεί ακόμα πιο αληθοφανές, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει ασφαλιστικές εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων κατατίθονταν από τα θύματα, τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν στα έξοδα δανείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...