254
Σκηνή από μαθητική παράσταση αρχαιοελληνικού έργου στις Ακρες | INDA

Διθύραμβοι για το νεανικό φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου στη Σικελία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 12:02
Σκηνή από μαθητική παράσταση αρχαιοελληνικού έργου στις Ακρες
|INDA

Διθύραμβοι για το νεανικό φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου στη Σικελία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 12:02

Οι Συρακούσες, σικελική επαρχία με έντονο ελληνικό άρωμα λόγω των θεάτρων της, του πασίγνωστου των Συρακουσών του 5ου αι. π.Χ., αλλά και του αρχαιολογικού πάρκου στις Ακρες, του 3ου αι. π.Χ., βρίσκονται στην επικαιρότητα με αφορμή τη βράβευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση του Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου για Νέους επειδή προβάλλει την «ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά».

Αυτό το νεανικό φεστιβάλ, βασικά παιδευτικού χαρακτήρα, είναι τέκνο του φημισμένου Φεστιβάλ Κλασικών Τραγωδιών και Κωμωδιών, το οποίο διεξάγεται κάθε θέρος στο θέατρο των Συρακουσών τις απογευματινές ώρες, που είναι ιδιαιτέρως θερμές εκεί (και η παρακολούθηση των παραστάσεων είναι, ομολογουμένως, αξέχαστη εμπειρία).

Στις Ακρες, οι παραστάσεις αρχαιοελληνικών έργων από νεανικούς θιάσους ξεκίνησαν το 1991, στο πλαίσιο προγράμματος που κατήρτισε το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (INDA). Από εκεί πέρασαν περισσότεροι από 50.000 μαθητές όλα αυτά τα χρόνια, όπως έγραψε η Corriere della Sera.

«Αντιγόνη» (αριστερά) και «Βάτραχοι» από μαθητικούς θιάσους (Facebook/Festival Teatro Classico Giovani)

Αρχικώς οι παραστάσεις των παιδιών δίνονταν ανά διετία, από το 2000 όμως το φεστιβάλ διεξάγεται σε ετήσια βάση. Οι εμπνευστές του όλου project στο INDA λένε ότι οι νέοι που συμμετέχουν, Ιταλοί και ξένοι, βιώνουν και μεταδίδουν τις θεμελιώδεις αξίες του κλασικού πολιτισμού.

Η επίτροπος Πολιτισμού της Κομισιόν, η βουλγάρα οικονομολόγος Ιλιάνα Ιβάνοβνα, συνεχάρη την Ιταλία για τη διοργάνωση: «Συγχαίρω θερμά τους εφετινούς νικητές για τα εξαιρετικά τους αποτελέσματα. Τα Βραβεία Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς και τα Βραβεία Europa Nostra αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο των υποδειγματικών έργων και των ατόμων που είναι αφοσιωμένα στη διατήρηση και την προώθηση της πλούσιας κληρονομιάς μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...