515
Ο Μάθιου ΜακΚόναχι με το Οσκαρ για το «Dallas Buyers Club» και ο Γκρεγκ Αμποτ, δύο φορές κυβερνήτης του Τέξας | Reuters/ Mario Anzuoni/ Reuters/ CreativeProtagon

Διψήφιο προβάδισμα του ΜακΚόναχι έναντι του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 17:40
Ο Μάθιου ΜακΚόναχι με το Οσκαρ για το «Dallas Buyers Club» και ο Γκρεγκ Αμποτ, δύο φορές κυβερνήτης του Τέξας
|Reuters/ Mario Anzuoni/ Reuters/ CreativeProtagon

Διψήφιο προβάδισμα του ΜακΚόναχι έναντι του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 17:40

Το ότι ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ο αμερικανός οσκαρικός ηθοποιός με το λαμπερό χαμόγελο και τη βαθιά φωνή, σκέφτεται να ασχοληθεί με την πολιτική, διεκδικώντας τη θέση του κυβερνήτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Τέξας, δεν είναι καινούργια είδηση. Η είδηση είναι ότι μολονότι προοδευτικός και οπαδός των Δημοκρατικών μπορεί να τα καταφέρει.

Ο 51χρονος χολιγουντιανός σταρ, γεννημένος στο μικρό Ουβάλντε του Τέξας το 1969 και τιμηθείς με Οσκαρ για την συγκλονιστική ερμηνεία του στο «Dallas Buyers Club» (2013), έχει πει εδώ και κάποιο καιρό ότι σκέφτεται σοβαρά να κατεβεί στις επόμενες εκλογές για το αξίωμα του κυβερνήτη, με σκοπό να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό Γκρεγκ Αμποτ, τον Νοέμβριο του 2022.

Σε δήλωσή του όμως στο «The Hugh Hewitt Show» είχε επισημάνει ότι το θέμα της υποψηφιότητάς του «έχει περισσότερο να κάνει με τον κόσμο παρά με εμένα», εννοώντας ότι θα περίμενε να δει τι ανταπόκριση θα είχε στους πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερης και δεύτερης πολυπληθέστερης πολιτείας των ΗΠΑ, το σενάριο καθόδου του στην πολιτική.

Και φαίνεται ότι οι Τεξανοί «μίλησαν»: σε τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας για λογαριασμό της εφημερίδας The Dallas Morning News, ο ΜακΚόναχι απολαμβάνει ένα εντυπωσιακό προβάδισμα 12% έναντι του Αμποτ (45%-33%), ενώ το 22% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει κάποιον άλλον.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη την εβδομάδα 6-13 Απριλίου με δείγμα 1.126 ψηφοφόρους και με περιθώριο σφάλματος 2,92%. Οπως επεσήμανε το Fox News, μολονότι πρόκειται για μικρό δείγμα και μόλις μία δημοσκόπηση τα ποσοστά ευνοούν τον ΜακΚόναχι: επικρατεί του Αμποτ, ήδη κυβερνήτη δύο θητειών, με διψήφιο ποσοστό μολονότι δεν έχει καν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.

«Ο Μάθιου ΜακΚόναχι έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: την αναγνωρισιμότητα του ονόματός του αλλά και την αναγνώριση των Τεξανών για τα πόσα έχει κάνει για να βοηθήσει τους Τεξανούς και να κάνει ακόμα πιο γνωστή και περήφανη την πολιτεία», είπε ο Μαρκ Οουενς, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι άλλο μία δημοσκόπηση και άλλο η δοκιμασία στην σκληρή πολιτική. Ο ΜακΚόναχι έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης των επιθετικών όπλων, σε μια πολιτεία όπου η οπλοκατοχή δεν είναι απλά δικαίωμα αλλά συχνά απαραίτητη. Απολαμβάνει μεν μια διείσδυση στους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών (το 30% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον ΜακΚόναχι, έναντι 56% που εξακολουθεί να στηρίζει τον Αμποτ), αλλά οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν να δουν έναν πιο προοδευτικό υποψήφιο καθώς τον θεωρούν πολύ «κεντρώο».

Από τον Ρίγκαν στον Βεντούρα

Ο ΜακΚόναχι πάντως δεν σκέφτεται να κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Αμερικανοί ηθοποιοί συχνά δοκίμασαν την τύχη τους στην πολιτική και πέτυχαν. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν, από τα γουέστερν του σινεμά και της τηλεόρασης στα 50s και στα 60s, κατάφερε να εκλεγεί δύο φορές κυβερνήτης της Καλιφόρνιας (1967-1975) προτού εκλεγεί και πρόεδρος των ΗΠΑ (1981-1989).

Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας από το 2003 ως το 2011 είχε εκλεγεί, ως Ρεπουμπλικανός, και ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. O Φρεντ Τόμσον, γνωστός από τη σειρά «Law and Order», είχε διατελέσει για μια δεκαετία γερουσιαστής των ΗΠΑ από το Τενεσί και είχε δοκιμάσει για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2008. Κυβερνήτης της Μινεσότα (1999-2003) είχε εκλεγεί ο Τζέσε Βεντούρα, αθλητής της επαγγελματικής πάλης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...