240
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον | Chip Somodevilla/Getty Images

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2022, 12:58
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον
|Chip Somodevilla/Getty Images

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2022, 12:58

Επί του πεδίου της διπλωματίας θα δοθούν οι απαντήσεις της Αθήνας στον κλιμακούμενο τουρκικό αναθεωρητισμό. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει την διολίσθηση της Αγκυρας στον παραλογισμό των προκλήσεων και ετοιμάζει την «αντεπίθεσή» της σε όλα τα διεθνή fora και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο.

Μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης και την διεθνοποίηση, για μια ακόμη φορά, των πρακτικών που μετέρχεται και των αξιώσεων που προβάλει η Τουρκία, επόμενος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, στις 23 και 24 Ιουνίου. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι μια κατηγορηματική διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων εναντίον κάθε αναθεωρητισμού και προκλητικών συμπεριφορών, ειδικά από χώρες που θεωρητικά τουλάχιστον βρίσκονται σε καθεστώς ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Προηγουμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κύπρο όπου στο περιθώριο του συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού θα έχει συνεργασία με τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να καθορίσουν την κοινή γραμμή Αθήνας – Λευκωσίας απέναντι στις τουρκικές απειλές.

Στα τέλη του μήνα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, όπως, άλλωστε συμφώνησαν οι δύο ηγέτες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Ποια θα είναι η αντίδραση του Ερντογάν δεν απομένει παρά να φανεί, δεδομένου ότι οι δικές του προσπάθειες για ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό. Εξάλλου η τουρκική ρητορική των τελευταίων ημερών, η οποία παρουσιάζει τις ΗΠΑ, ούτε λίγο, ούτε πολύ, σαν…πολιορκητική δύναμη, δεν προμηνύει τίποτα θετικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...