203
Το μετάλλιο με τη μορφή του Νομπέλ που απονέμεται στους νικητές | EPA/KAY NIETFELD

Διπλή θα είναι φέτος η βράβευση με Νομπέλ Λογοτεχνίας, για το 2018 και το 2019

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 14:15
Το μετάλλιο με τη μορφή του Νομπέλ που απονέμεται στους νικητές
|EPA/KAY NIETFELD

Διπλή θα είναι φέτος η βράβευση με Νομπέλ Λογοτεχνίας, για το 2018 και το 2019

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 14:15

Η Σουηδική Ακαδημία θα βραβεύσει τον Οκτώβριο δύο συγγραφείς με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, έναν για το 2018 και έναν για το 2019.

Αυτό αποκαθιστά το κενό για το 2018, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Ιδρύματος Νομπέλ να μην δοθεί βραβείο εξαιτίας του σεξουαλικού σκανδάλου το οποίο αφορούσε ένα από τα μέλη της επιτροπής που αποφασίζει για τους νικητές.

Την απόφαση για τη διπλή βράβευση επικύρωσε ο επικεφαλής της Ακαδημίας σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του Ιδρύματος.

Το σκάνδαλο, που ξέσπασε στο τέλος του 2017, αφορούσε τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνώ, σύζυγο της ποιήτριας και μέλους της επιτροπής Καταρίνα Φρόστενσον, και τις καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση.

Θεωρείται το χειρότερο σκάνδαλο στην ιστορία δύο αιώνων της Σουηδικής Ακαδημίας. Το Ιδρυμα Νομπέλ έφτασε μάλιστα στο σημείο ακόμη και να απειλήσει ότι θα αφαιρέσει από την Ακαδημία το δικαίωμα να αποφασίζει για τα βραβεία.

Πέρυσι ο Αρνώ καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για βιασμό που διέπραξε, ενώ τον Ιανουάριο παραιτήθηκε η Φρόστενσον έπειτα από κατηγορίες ότι εξαιτίας της διέρρευσαν ονόματα νικητών. Δεν ήταν όμως το μόνο μέλος που παραιτήθηκε λόγω των σκανδάλων.

Μετά μια περίοδο ανακατατάξεων, με τη σύσταση νέας επιτροπής που αποφασίζει για το βραβείο η Ακαδημία ευελπιστεί ότι θα ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη στα μάτια της κοινής γνώμης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...