Η ουδετερότητα Τζιτζικώστα συνιστά, σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές, το εναρκτήριο λάκτισμα της τελικής ευθείας για την κούρσα διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απομένουν τέσσερις ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης της 10ης Ιανουαρίου. Η δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που συνέστησε στους ψηφοφόρους που τον στήριξαν στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου ψήφο κατά συνείδηση, μπορεί να επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών και αναγνώσεων από τα επιτελεία των κυρίων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, δεν ανατρέπει, όμως τους πολιτικούς συσχετισμούς, έτσι, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί, από τον πρώτο γύρο και εντεύθεν. Κύρια ανησυχία των δύο μονομάχων ήταν να μη ζημιωθούν από το περιεχόμενο της τοποθέτησης Τζιτζικώστα, εξέλιξη, που, όπως παραδέχονται, απεφεύχθη. Μάλιστα, τα επιτελεία Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη εντοπίζουν το καθένα σύμφωνα με τη δική του προσέγγιση, σημεία της δήλωσης Τζιτζικώστα, που ευνοούν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους.
Εντονες πιέσεις για δήλωση προτίμησης
Οι τελευταίες «πινελιές» στη δήλωση του περιφερειάρχη μπήκαν κατά την πολύωρη σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε σύμφωνα με πληροφορίες και στιγμές έντασης, καθώς, όπως μεταφέρεται, ήταν έντονες οι πιέσεις και των δύο στρατοπέδων, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη θέση. Διχασμένοι ήταν και αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη σύσκεψη με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του προέδρου της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης, Μηνά Σαμαντζίδη, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλέον την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην άλλη όχθη του ποταμού βρέθηκαν στελέχη, όπως ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, που εισηγήθηκε στον κ. Τζιτζικώστα ενεργό εμπλοκή διά της στήριξης της υποψηφιότητας Μητσοτάκη. Στενοί συνεργάτες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, παρατηρούν, ωστόσο, ότι ο κ. Τζιτζικώστας προστάτευσε τη διακριτότητα της υποψηφιότητας του, έχοντας το βλέμμα του στο μέλλον, γεγονός, που, όπως λένε χαρακτηριστικά έχει την ευχέρεια να το κάνει.
«Εδειξε πολιτικό ένστικτο»
Στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτήν καθαυτή την ουδετερότητα, επιχειρηματολογώντας ότι πρόκειται για μία στάση, που δεν παράγει άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα, ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν, δεν δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ. «Πρόκειται για μία δήλωση, που σέβεται την ιδιομορφία της πολιτικής συγκυρίας, ο κ. Τζιτζικώστας επέδειξε πολιτικό ένστικτο, αποφασίζοντας να μην διαρρήξει τις σχέσεις του με την εκλογική του βάση», σημειώνει πολύ στενός συνεργάτης του κυρίου Μεϊμαράκη, το περιβάλλον του οποίου δίδει ιδιαίτερο βάρος και στην προάσπιση της ενότητας της παράταξης, φράση, που χρησιμοποίησε ο κ. Τζιτζικώστας και αποτελεί προεκλογική σημαία της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του κόμματος. Τέλος, οι ίδιες πηγές προαναγγέλλουν ότι ως αυριανός πρόεδρος του κόμματος ο κ. Μεϊμαράκης θα συνεργαστεί με τον κ. Τζιτζικώστα, χαρακτηρίζοντας τη σχέση των δύο ανδρών, καλή και θεσμική.
«Μετρημένη δήλωση»
Εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική υιοθετεί η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο υποψήφιος χαρακτήρισε σε ανάρτησή του στο twitter την τοποθέτηση Τζιτζικώστα «μετρημένη δήλωση ουδετερότητας» επισημαίνοντας ότι αμφότεροι συμφωνούν στην οργάνωση του κόμματος και στην ανάγκη για ανανέωση, σημείο, στο οποίο στάθηκε σε δηλώσεις του και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανήμερα των Θεοφανίων μεταβαίνει Θεσσαλονίκη, ώστε να οργανώσει τους υποστηρικτές του υπέρ της υποψηφιότητας Μητσοτάκη. Το περιβάλλον του πρώτου τη τάξει βουλευτή της Β’ Αθηνών ανιχνεύει στις αποστροφές Τζιτζικώστα περί απόρριψης του λαϊκισμού και των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, ενδείξεις σύγκλισης με τις πολιτικές θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφράζοντας την ελπίδα, πως όσοι απέρριψαν στον πρώτο γύρο την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη δεν έχουν τώρα λόγο να υπερψηφίσουν τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ.
Ο κ. Μεϊμαράκης «έσφαξε με το γάντι» τον κ. Μητσοτάκη, αλλά απέφυγε να μιλήσει για τον κ. Τζιτζικώστα. Οσο για τον Κώστα Καραμανλή είπε τα απολύτως αναμενόμενα. Οτι είναι φίλος του και στην καρδιά του παραμένει πρόεδρος της ΝΔ
Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης και έδειξε πως εκτιμά τα όσα είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Τουλάχιστον, από την στιγμή που δεν του επιτέθηκε, αφού επιτέθηκε σε όλους τους άλλους. Εστω και με… το γάντι.
«Αν χάσω θα μείνω στρατιώτης της παράταξης για να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας. Ούτε μνημονιακός είμαι, ούτε αντιμνημονιακός. Ούτε είπα ότι είναι ευλογία, ούτε ότι είναι καταστροφή. Ορισμένα πράγματα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα. Οχι η λιτότητα, αλλά η σκληρή λιτότητα οδήγησε σε ψήφο διαμαρτυρίας και ο κόσμος πήγε σε αντιδραστικά κόμματα. Χάσαμε και τη νεολαία, αλλά κυρίως χάσαμε την ηλικία 50-65», είπε και αναφέρθηκε ονομαστικά σε πρόσωπα και καταστάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία:
- Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν βλέπω μάχη, είμαστε σε ευγενή άμιλλα με τον Κυριάκο, με τον οποίο μας συνδέουν οι αρχές του φιλελευθερισμού. Είχα πει ότι δεν χρειάζεται να γίνει δεύτερος γύρος, είχα πει ότι αν βγω δεύτερος δεν θα πήγαινα σε δεύτερη Κυριακή. Αλλά ο ίδιος θέλει να αναμετρηθούμε και είναι δικαίωμά του. Και ο Κυριάκος και άλλα ικανά και άξια στελέχη μπορούν να αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα. Αλλά όχι μόνο και μόνο επειδή κάποιος ήταν υποψήφιος πρόεδρος να θεωρείς ότι έχεις προβάδισμα έναντι άλλων στελεχών.
Δεν επέκρινα τον κ. Μητσοτάκη για τα όσα έκανε στο υπουργείο. Αλλά είναι η ώρα να κάνουμε αυτοκριτική. Η σκληρή πολιτική λιτότητας έχασε. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν, η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να υπάρχει. Αλλά άλλο αυτό, άλλο οι απολύσεις. Νομίζω πως αυτό το έχει αποδεχτεί κι ο ίδιος». - Για τον Αδωνι Γεωργιάδη: «Είχε πει πως ο ίδιος είχε κάνει τις απολύσεις κι όχι η τρόικα. Δεν γίνεται να υπερηφανευόμαστε γι αυτά τα πράγματα. Θυμίζω πως ο κ. Γεωργιάδης είναι ένθερμος υποστηρικτής του κ. Μητσοτάκη».
- Για τον Αντώνη Σαμαρά: «Τον Σαμαρά τον σέβομαι και τον εμπιστεύομαι. Σαφώς και μιλάμε μεταξύ μας, δεν επιτέθηκα ποτέ σε αυτόν, αλλά σε δηλώσεις κύκλων του. Με εμπιστεύτηκε να αναλάβω το κόμμα και προφανώς τον τιμώ. Για τον Παπαμιμίκο είπα πως δεν είναι καλός γραμματέας και πως διέλυσε το κόμμα, όχι ότι δεν μπορεί να δουλέψει σε άλλη θέση στο κόμμα».
- Για τον Κώστα Καραμανλή: «Ο Καραμανλής είναι φίλος μου. Ο Κώστας πουλούσε εφημερίδες της ΟΝΝΕΔ, ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ και όργωνε τις τοπικές οργανώσεις. Μιλούσε σε συνελεύσεις. Μπαρουτοκαπνίστηκε και δεν στηρίχθηκε μόνο στο όνομά του, για μας στις καρδιές μας είναι ακόμη πρόεδρος».
Επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις
Θετικό πρόσημο προσδίδει το στρατηγείο Μεϊμαράκη στην επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, καθώς μεταδίδουν ότι με την υποψηφιότητα του έχει συνταχθεί η μεγάλη πλειοψηφία των μέχρι πρότινος υποστηρικτών Τζιτζικώστα. Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, επιχείρησε να βάλει φρένο σε κάθε συζήτηση περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, εάν, όπως είπε, απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τακτικοί του συνομιλητές, αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για τα ποσοστά του δευτέρου γύρου, εκτιμούν, πάντως, ότι το προβάδισμα του πρώτου γύρου θα αποδειχθεί νικηφόρο το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Στις τελευταίες του εμφανίσεις, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα εμφανίζεται ενωτικός, υποσχόμενος ότι μπορεί να επανοικοδομήσει τη σχέση της ΝΔ με τις πλατιές λαϊκές μάζες, που γύρισαν την πλάτη στο κόμμα τους τελευταίους μήνες. Θα εξακολουθεί, μάλιστα, να δίδει έμφαση στις επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις, πάντα βεβαίως, όπως θα σημειώνει υπέρ της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και του γενικού συμφέροντος.
Βλέπει ρεύμα νίκης
Στην ικανότητά του να διεμβολίσει όμορους πολιτικούς χώρους, να καταστήσει εκ νέου πολιτικά δεσπόζουσα τη ΝΔ και να επικρατήσει έναντι του κ. Τσίπρα σε σύντομο χρονικό διάστημα επικεντρώνει την προεκλογική του τακτική τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μητσοτάκης, που επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι νεοφιλελεύθερος δηλώνοντας άγνοια για την πολιτική ετυμολογία του όρου. Ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει, εξάλλου, τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης και τονίζει πως η ΝΔ δεν μπορεί να υπερψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για το οποίο, όπως επισήμανε, ευθύνεται η τραγική πολιτική, που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 και εντεύθεν. Στο επιτελείο Μητσοτάκη επικρατεί αισιοδοξία ότι το ρεύμα νίκης, που έχει αποκτήσει η υποψηφιότητα του μπορεί να επικρατήσει τελικώς της… αριθμητικής, που φαίνεται να ευνοεί τον Βαγγέλη Μειμαράκη.
Δημοσκόπηση PULSE για το Action 24
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, φαίνεται πως τα ατού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανανέωση, η διεύρυνση, η άσκηση αντιπολίτευσης και η εκλογική νίκη της ΝΔ, ενώ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη η ενότητα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιος θεωρείτε πως έχει καλύτερες επιδόσεις στην άσκηση της ανανέωσης, το 38% των ερωτηθέντων επιλέγει τον κ. Μητσοτάκη, με το 23% να προτιμά τον κ. Μεϊμαράκη. Στο ερώτημα ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης, το 36% απαντά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το 26% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο αντίστοιχο ποιος μπορεί να κερδίσει τον κ. Τσίπρα και να γίνει καλύτερος πρωθυπουργός το 31% προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 21% τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τέλος, καθαρό προβάδισμα διατηρεί στην παράσταση νίκης ο Βαγγέλης Μεϊμάρακης έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη με 46% έναντι 30% αντιστοίχως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News