1054
Στη φωτογραφία το Πειραματικό Αθηνών |

Διπλασιάζονται τη νέα χρονιά τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία [λίστα]

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 11:24
Στη φωτογραφία το Πειραματικό Αθηνών
|

Διπλασιάζονται τη νέα χρονιά τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία [λίστα]

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 11:24

Συνολικά 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία θα λειτουργήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά (2021-22) τα οποία θα προστεθούν στα 62 που υπάρχουν σήμερα. Συγκεκριμένα πρόκειται να δημιουργηθούν 41 Πειραματικά και εννέα Πρότυπα σχολεία.

Με τα 50 νέα ΠΠΣ, Πειραματικά σχολεία θα υπάρχουν πλέον και στις 13 περιφέρειες της χώρας (από δέκα σήμερα) και Πρότυπα στις δέκα από τις 13 περιφέρειες.

Η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα σχολεία τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με τη διεύρυνση του δικτύου των ΠΠΣ, δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές όλης της χώρας να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές αυτές δομές και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, διδακτικών εργαλείων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού, διδακτικών μεθόδων, τρόπων διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Επιδιώχθηκε κατά το δυνατόν τα πρότυπα ή πειραματικά σχολεία να αναπτυχθούν σε όλες τις βαθμίδες ως συνδεδεμένα σχολεία, καθώς και σε πόλεις όπου υπήρχαν Τμήματα Επιστημών και Αγωγής της Εκπαίδευσης, ώστε να συνδεθούν λειτουργικά με αυτά και να υπάρξει η δυνατότητα στενής παρακολούθησής τους.

«Στόχος μας», καταλήγει το υπουργείο Παιδείας, «είναι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά σχολεία να συμβάλλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για κάθε μαθητή και μαθήτρια. Αναβαθμίζοντας τα σχολεία μας, δίνουμε νέα προοπτική στην εκπαίδευση και τους νέους και τις νέες της χώρας μας».

Δείτε τη λίστα των νέων ΠΠΣ που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού ΠΕΙ.Σ. που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση. Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π.

Τα Πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι και τρόποι λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Σκοπός των Πειραματικών σχολείων είναι η συνδρομή στην κάλυψη αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος σε ερευνητικές και επιμορφωτικές ανάγκες και η διάχυση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες και πιλοτικές εφαρμογές, τις οποίες υποβοηθούν τα πειραματικά σχολεία, αφορούν νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μεθόδους, τρόπους διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας, διαχείριση σχέσεων στο επίπεδο της σχολικής μονάδας.

Οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και κυρίως την κατάλληλη επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση και διδακτική εμπειρία, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν πιλοτικές εφαρμογές, να συμβάλουν στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους, να προσφέρουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, οι δε μαθητές και μαθήτριες εισάγονται με τρόπο που δεν παραβιάζει τις βασικές προϋποθέσεις ενός κατά το δυνατόν τυχαίου δείγματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στα Πειραματικά σχολεία γίνεται αποκλειστικά με κλήρωση και υπό όρους απόλυτης διαφάνειας.

Την κατά σχολείο εφαρμογή των διαδικασιών κλήρωσης αναλαμβάνει ο διευθυντής του σχολείου, επικουρούμενος από το σύλλογο διδασκόντων και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας της κλήρωσης στα πειραματικά σχολεία της περιοχής ευθύνης της. Σε κάθε περίπτωση η κλήρωση των μαθητών αφορά την εισαγωγική σχολική τάξη και μόνο, ενώ για τη μετάβαση από το σχολείο της μιας βαθμίδας στο σχολείο της επόμενης βαθμίδας εκπαίδευσης με το οποίο συνδέεται, δεν διενεργείται επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης μαθητών και μαθητριών διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην επόμενη τάξη της ίδιας βαθμίδας ή στην τάξη της επόμενης βαθμίδας, αν το σχολείο είναι συνδεδεμένο με σχολείο επόμενης βαθμίδας.

Οι κληρώσεις αυτές γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης της σχολικής μονάδας και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.
Κάθε ενδιαφερόμενος δικαιούται να συμμετέχει στις διαδικασίες επιλογής μίας μόνο σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην περίπτωση των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση συμμετοχής του στις διαδικασίες επιλογής σε μία πειραματική και σε μία πρότυπη σχολική μονάδα.

Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το νηπιαγωγείο ή την Α’ Δημοτικού ή την Α’ Γυμνασίου ή την Α’ Λυκείου πειραματικού σχολείου για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με απόφαση της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων κάθε σχολείου.

Οι μαθητές των Πειραματικών σχολείων επιλέγονται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Ο αριθμός των μαθητών που μπορεί να εγγραφούν στο Πειραματικό δημοτικό σχολείο ή Πειραματικό λύκειο είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των αποφοίτων του συνδεδεμένου Πειραματικού νηπιαγωγείου ή Πειραματικού γυμνασίου αντίστοιχα. Αν οι ιδιαίτερες υλικοτεχνικές και άλλες συνθήκες στην επόμενη βαθμίδα επιτρέπουν μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων από ό,τι στην προηγούμενη ή επιτρέπουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ο σύλλογος διδασκόντων καταθέτει αιτιολογημένη εισήγηση στη αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία αποφασίζει τον ακριβή αριθμό των μαθητών που εγγράφονται στο σχολείο.

Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.

Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής μαθητών στα Πρότυπα γυμνάσια καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.Π.Π.Σ. και εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου. Η Ε.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Η επιλογή των μαθητών αφορά αποκλειστικά στην εισαγωγική σχολική τάξη (Α΄ τάξη Γυμνασίου), ενώ η σχολική πορεία των μαθητών και μαθητριών από το γυμνάσιο στο λύκειο των σχολείων αυτών υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Η πλήρωση κενών θέσεων στα Πρότυπα σχολεία στις λοιπές τάξεις πλην της εισαγωγικής γίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία επιλέχθηκαν αρχικά οι μαθητές που φοιτούν στην ίδια τάξη. Αρμόδια για τη διεξαγωγή της συμπληρωματικής διαδικασίας εισαγωγής του προηγούμενου εδαφίου είναι τα όργανα διοίκησης του οικείου σχολείου.

Ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής μιας πειραματικής και μιας πρότυπης σχολικής μονάδας.
Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α’ Γυμνασίου ή της Α’ Λυκείου πρότυπου σχολείου για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με απόφαση της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων κάθε σχολείου, αφού ληφθούν υπόψη οι συνθήκες λειτουργίας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...