399
| Shutterstock

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 32% η ΝΔ,15,5 μονάδες πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 21:17
|Shutterstock

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 32% η ΝΔ,15,5 μονάδες πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 21:17

Στις 15,5 μονάδες υπολογίζεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής, δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Η έρευνα επιβεβαιώνει εκ νέου το σαφές προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος, όπως και την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και του ΠΑΣΟΚ στην τρίτη – αντίστοιχη εικόνα, με μικρές αποκλίσεις, έχουν καταγράψει οι μετρήσεις και άλλων εταιρειών μέσα στον Μάιο (μεταξύ των οποίων οι Marc, Prorata και GPO).

Δεν καταγράφονται σημαντικές ανακτατάξεις στο δημοσκοπικό σκηνικό ούτε σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα.

Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση ψήφου (σενάριο κατανομής αναποφάσιστων) η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, το ΠΑΣΟΚ 13%, η Ελληνική Λύση 8,5%, το ΚΚΕ 7,5%, από 3,5% η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, ενώ η Νέα Αριστερά βρίσκεται στο 3%. Το κόμμα Φωνή Λογικής συγκεντρώνει 2,4% και oι Δημοκράτες 2%.

Το ανώτερο εκλογικό όριο για τη ΝΔ καταγράφηκε στο 34,9%, ενώ το «ταβάνι» για τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίστηκε στο 18,8%. Αξίζει να αναφερθεί πως το κατώτατο όριο εκλογικής επιρροής του κόμματος του κ. Κασσελάκη (14,2%) αποτελεί χαμηλότερο ποσοστό από το άνω όριο της εκτιμώμενης δύναμης του ΠΑΣΟΚ (15%).

 

Στην πρόθεση ψήφου (με όλες τις απαντήσεις) η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,5%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, η Ελληνική Λύση 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, από 3% η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ25, ενώ η Νέα Αριστερά υπολογίζεται στο 2,5%. Η Φωνή Λογικής συγκεντρώνει 2% και oι Δημοκράτες 1,6%.

Σενάρια κατανομής των εδρών

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Pulse για την κατανομή των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκεντρώνπυν τα κόμματα στη δημοσκόπηση.

Το βασικό σενάριο για τις 21 ελληνικές έδρες «δίνει» επτά ευρωβουλευτές στη ΝΔ, τέσσερις στον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις στο ΠΑΣΟΚ και από δύο σε ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Από μία έδρα εξασφαλίζουν, κατά το ίδιο σενάριο, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25. Η Νέα Αριστερά μένει χωρίς ευρωβουλευτή.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Οσον αφορά στον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει με διαφορά στην πρώτη θέση. Δεύτερος είναι ο «κανένας» και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...