Στις 5,5 μονάδες κατέγραψε τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ η Pulse στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης.
Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 31% και η αξιωματική αντιπολίτευση 26%. Το προβάδισμα της ΝΔ εμφανίζεται μειωμένο, δηλαδή, κατά μισή μονάδα, σε σχέση με την εκτίμηση.
Ωστόσο, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση της Pulse στα μέσα Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, η ΝΔ κέρδισε μία μονάδα στην πρόθεση ψήφου (από 30%, 31%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε σταθερός (26%).
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με ίδιο ποσοστό και οι Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη με 3,5%.
Αλλο κόμμα ψηφίζει το 4% των ερωτηθέντων, ενώ οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που επέλεξαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα φτάνουν το 11,5%.
Στην παράσταση νίκης («ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο;»), η ΝΔ επίσης κατέγραψε άνοδο, συγκεντρώνοντας 52 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 48 στα μέσα Μαρτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 28 μονάδες έναντι 27 στην προηγούμενη δημοσκόπηση.
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36 μονάδες, έναντι 25 του Αλέξη Τσίπρα. Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίζει μία μόλις μονάδα, μάλιστα, από την απάντηση «Κανένας», που έρχεται τρίτη (24%).
Οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την επιλογή του προσώπου του Πρωθυπουργού σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, επίσης δεν φάνηκε να έχει μεγάλη απήχηση, όπως φαίνεται στην παρακάτω κάρτα:
Εξάλλου, τo 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση με βασικό κορμό τη ΝΔ, έναντι του 30% εκείνων που θα ήθελαν να δουν να σχηματίζεται την επομένη των εκλογών μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων, στη δημοσκόπηση αποτυπώνονται και δύο σενάρια κατανομής εδρών με κριτήριο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής στην κάλπη της απλής αναλογικής, στις 21 Μαΐου.
Στο σενάριο να μείνει εκτός Βουλής το 4,5% και να εκπροσωπηθούν επτά κόμματα, η κατανομή των εδρών θα είναι η ακόλουθη:
Στο δεύτερο σενάριο, με 8,5% εκτός Βουλής και εξακομματικό Κοινοβούλιο, η κατανομή των εδρών διαμορφώθηκε ως εξής:
Η δημοσκόπηση της Pulse πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Μαρτίου και 3 Απριλίου σε δείγμα 1.107 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News