528
|

Δημοσκόπηση Pulse: Σταθερά στο 8,5% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 21:24

Δημοσκόπηση Pulse: Σταθερά στο 8,5% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 21:24

Αμετάβλητη έμεινε η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκοπική έρευνα της Pulse, τα αποτελέσματα της οποίας προβλήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ: το κυβερνών κόμμα διατηρεί ένα προβάδισμα 8% στην πρόθεση ψήφου και 8,5% στην αναγωγή επί των εγκύρων.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ένα 31,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 23,5% και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο 14% —και τα τρία μεγάλα κόμματα «εισπράττουν» μισή ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας στα τέλη Μαρτίου. Τέταρτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 5% (από 5,5%), πέμπτη η Ελληνική Λύση με 4% (4%) και έβδομο το ΜέΡΑ25% στο 3% (2,5% στην προηγούμενη έρευνα). Στο 2% μετρήθηκαν οι Έλληνες για την Πατρίδα του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη —στην προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν στο 1,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος διευρύνεται στο 8,5%, περίπου όσο ήταν η διαφορά στις εκλογές του 2019. Συγκεκριμένα, η ΝΔ μετρήθηκε στο 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 14,5%, το στο ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και το ΜέΡΑ25 στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, στο 3%.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 55% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να έχει χάσει μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση αλλά να μην την παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με 39%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 32%. Και οι δύο έχουν κερδίσει από μία μονάδα.


Ως προς το ερώτημα πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 46% απαντά το 2023, το 41% λέει μέσα στο 2022 και το 13% απαντά Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 9 έως 11 Μαΐου σε δείγμα 1.206 πολιτών τέθηκαν ερωτήσεις για το σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας, και πιο ειδικά για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς και για την ενεργειακή ακρίβεια και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, το 43% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ ένα ποσοστό 31% εξ αυτών θεωρεί ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα.

Ωστόσο, ένα ποσοστό 44% κρίνει ότι τα μέτρα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.

♦ Διαβάστε: Ολη η νέα έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ

Για τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην κρίση ακρίβειας του τελευταίου διαστήματος, το 51% των ερωτηθέντων κρίνει ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, με το 40% εξ αυτών να θεωρεί ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα.

Το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα μέτρα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.

Αρνητικό είναι το κλίμα για την οικονομία, καθώς το 55% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «μάλλον απαισιόδοξα» (31%) και «σίγουρα απαισιόδοξα» (24%) την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

«Σίγουρα αισιόδοξα» και «μάλλον αισιόδοξα» βλέπει την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 36%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...