443
| Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοσκόπηση Pulse: Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, νέα υποχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 20:54

Δημοσκόπηση Pulse: Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, νέα υποχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 20:54

Μικρές απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία, που πάντως παραμένει κυρίαρχη, και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την παγίωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη θέση του δεύτερου κόμματος κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για το έτος, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό  δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Στην πρόθεση ψήφου (με όλες τις απαντήσεις) της έρευνας, η ΝΔ βρέθηκε στο 31,5%, από 33% τον Νοέμβριο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13% (σταθερό), ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12% (από 12,5%), το ΚΚΕ με 8,5%, η Ελληνική Λύση με 5%, η Νίκη με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%, και η Νέα Αριστερά με το ΜέΡΑ25, που συγκέντρωσαν από δύο μονάδες. Οι αναποφάσιστοι υπολογίστηκαν στο 11%.

Στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων (εκτίμηση ψήφου), τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία 37%,
  • ΠΑΣΟΚ 15%,
  • ΣΥΡΙΖΑ 14%,
  • ΚΚΕ 10%,
  • Ελληνική Λύση 6%,
  • Σπαρτιάτες 3,5%,
  • Νίκη 3,5%,
  • Πλεύση Ελευθερίας 3%,
  • Νέα Αριστερά 2,5%,
  • ΜέΡΑ25 2,5%.

Ανησυχία για την ακρίβεια

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από 18 έως 20 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.107 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, σχεδόν εννιά στους δέκα πολίτες (ποσοστό 88%) εκφράζουν ανησυχία (πολύ και αρκετά) σε σχέση με την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών.

Οπαδική βία

Ως τμήμα ενός ευρύτερου κοινωνικού φαινομένου που σχετίζεται με εκδηλώσεις βίας, αποτιμούν την οπαδική βία οι πολίτες σύμφωνα με το ίδιο γκάλοπ.

Το 81% θεωρεί πως το ζήτημα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού ζητήματος και μόλις το 14% εκτιμά πως η οπαδική βία οφείλεται σε χαρακτηριστικά που ευδοκιμούν στον χώρο του αθλητισμού.

Σχετικά με την αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, «προς τη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει» αποτιμά το 11%, ενώ «προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται διορθώσεις» λέει το 43%. Προς λανθασμένη κατεύθυνση θεωρεί ότι κινούνται το 34%.

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών καθώς αρνητικά τοποθετείται το 46% των ερωτηθέντων και θετικά το 45%.

Περαιτέρω, το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, το 20% θα επιθυμούσε να επιτραπεί και το 32% δεν έχει αντίρρηση για τη θέσπιση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε σχέση με τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια, το 56% αντιμετωπίζει αρνητικά το ζήτημα, ενώ θετικά τοποθετείται το 36%.

Λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ

Θετικά αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε ποσοστό 47% τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων, ενώ διαφωνία εκφράζει το 40%.

Περαιτέρω, το 26% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, το 28% δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί, το 30% διαφωνεί με την ίδρυσή τους και αδιάφορο δηλώνει το 5%.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...