398
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοσκόπηση Pulse: 15 μονάδες μπροστά η ΝΔ, τι λένε οι πολίτες για εμβολιασμό και lockdown

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 22:33
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή
|Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοσκόπηση Pulse: 15 μονάδες μπροστά η ΝΔ, τι λένε οι πολίτες για εμβολιασμό και lockdown

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 22:33

Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δηλώνει πρόθυμη να εμβολιαστεί, ενώ παράλληλα ζητεί να ανοίξει σταδιακά η αγορά και να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα, δείχνει έρευνα της Pulse, η οποία αποτυπώνει τις τάσεις των εκλογέων ως προς την κυβέρνηση και τα κόμματα.

Στην έρευνα, που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από τον ΣΚΑΪ, περιλαμβάνονται ακόμη ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη και γενικότερα τις αποκαλύψεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις, όπως και για τη στάση τόσο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικότερα, η έρευνα έδειξε ότι το 80% των ερωτηθέντων θα κάνει εμβόλιο κατά της Covid-19 (σίγουρα 59%, μάλλον ναι 21%) και 18% ότι δεν θα το κάνει (μάλλον όχι 10%, σίγουρα όχι 8%).

Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 38%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 23%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 44% έναντι 25% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. (Τον Ιανουάριο τα ποσοστά ήταν 44% και 24%.) Η απάντηση «κανένας» είναι στο 27% (από 28% πριν από ένα μήνα).

Η πλειονότητα θέλει να κάνει το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό (61%), ενώ μια σημαντική μερίδα λέει ότι θα περιμένει 2-3 μήνες ή και πολύ αργότερα (από 14% σε κάθε επιλογή). Το 9% δηλώνει ότι δεν θα κάνει ποτέ το εμβόλιο.

Ενδεικτικό της αλλαγής διαθέσεων είναι ότι τον Νοέμβριο ως σήμερα όσοι απάντησαν «σίγουρα» στην ερώτηση αν θα εμβολιαστούν αυξήθηκαν από 37% σε 59% του δείγματος.

Το 56% ανησυχεί πολύ ή αρκετά για τις μεταλλάξεις του ιού, 21% έχει μέτρια ανησυχία και 19% ελάχιστη ή καθόλου ανησυχία.

Σε ό,τι αφορά το lockdown, το 68% τάσσονται υπέρ της παράτασης είτε μικρής με επανεξέταση των δεδομένων (39%) είτε για όσο χρειαστεί (29%). Το 24% τάσσεται υπέρ της άμεσης χαλάρωση των περιορισμών. Σχεδόν ένας στους δύο (44%) ζητεί να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υπόθεση Λιγνάδη και γενικότερα τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων, το 51% κρίνει αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης (36% σίγουρα, 15% μάλλον αρνητικά) και το 44% θετικά. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται αρνητικά από το 59% των ερωτηθέντων και θετικά από το 34%.

Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.306 ατόμων το διάστημα 26-28 Φεβρουαρίου 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...