438
| InTimeNews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 9,2 μονάδων για τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 22:48
|InTimeNews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 9,2 μονάδων για τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 22:48

Ποσοστό 34,1% λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (εξαιρούνται οι απαντήσεις όπως «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα», «Δεν γνωρίζω», «Δεν απαντώ», «Ακυρο», «Λευκό»), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε το Mega την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ήταν 39,9%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 29 – 31 Αυγούστου, με την υπόθεση των παρακολουθήσεων να βρίσκεται επομένως στην κορυφή της επικαιρότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό  24,9%, από 31,5% το 2019.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα υπερβαίνει, δηλαδή, τις 9 μονάδες (9,2) και κυμαίνεται σε επίπεδα κοντινά με εκείνα των τελευταίων εκλογών.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της Metron Analysis και σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο ανέβηκε στο 15,7% στην εκτίμηση ψήφου, διπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό του σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, το ΜέΡΑ25 με 4,9% και η Ελληνική Λύση με 4,2%.

Εξάλλου, στο κάτω όριο η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 31,2% ενώ στο πάνω όριο φτάνει το 37%, δηλαδή κοντά σε αυτοδυναμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 22,2% έως 27,6%, και το ΠΑΣΟΚ από 13,4% έως 18%.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ κατέγραψε μικρές απώλειες, της τάξης του 1,3%, κατά την ίδια δημοσκόπηση. Ειδικότερα, «αν είχαμε την επόμενη Κυριακή βουλευτιές εκλογές» το κυβερνών κόμμα θα ψήφιζε το 27,6% των ερωτηθέντων. Στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 28,9%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω δημοσκόπηση αποτέλεσε την τρίτη έρευνα της κοινής γνώμης για θέματα επικαιρότητας που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας ευρήματα ανάλογα με εκείνα των σφυγμομετρήσεων που προηγήθηκαν.

Στη δημοσκόπηση της GPO, συγκεκριμένα, η ΝΔ κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,7% στην πρόθεση ψήφου, και απώλειες κάτω της μονάδας στη δημοσκόπηση της Interview (δείτε εδώ και εδώ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, παρέμεινε στο 20,2%, ποσοστό που είχε καταγράψει και κατά την προηγούμενη μέτρηση της Metron Analysis, γεγονός που ερμηνεύεται ως αδυναμία του κόμαμτος να εκμεταλευτεί προς όφελος του τη δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση.

Συνεπώς η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα κλείνει στις 7,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου, από 8,8 μονάδες τον περασμένο Ιούνιο.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ με 12,7%, με άνοδο 0,4 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση (12,3%), ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,1% (5,6%), το ΜέΡΑ25 4% (3,3%) και η Ελληνική Λύση 3,4% (3,7%). Στο 12,3% κυμάνθηκε η αδιευκρίνιστη ψήφος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...