444
|

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ηγεμονία ΝΔ αλλά και «καμπανάκια» για ακρίβεια, ασφάλεια, παιδεία

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 22:34

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ηγεμονία ΝΔ αλλά και «καμπανάκια» για ακρίβεια, ασφάλεια, παιδεία

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 22:34

Τη σταθερότητα του πολιτικού χάρτη, με τη Νέα Δημοκρατία άπιαστη στην πρώτη θέση –και με «νταμπλ σκορ»– και με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ξεκάθαρα δεύτερο, κατέδειξε η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, τα αποτελέσματα της οποίας προβλήθηκαν στο δελτίο του Mega το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο κάποια καμπανάκια δυσαρέσκειας των πολιτών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς, όπως στο θέμα της ακρίβειας, στην ασφάλεια αλλά και στην Παιδεία, πρέπει να ηχήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ως προς την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, καθώς η αντιπολίτευση βρίσκεται σε χαμηλή πτήση. Το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, αλλά όχι με μεγάλη δυναμική, ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, το ΚΚΕ στην τέταρτη, η Ελληνική Λύση δείχνει ενισχυμένη, ενώ υποτονικές είναι οι δημοσκοπικές επιδόσεις της Νέας Αριστεράς και του ΜέΡΑ25.

 

 

Βέβαια, οι ευρωεκλογές δεν φαίνεται να απασχολούν τους πολίτες, τουλάχιστον όχι ακόμη. Ενα 54% δηλώνει ενδιαφέρεται «πολύ» και «αρκετά» για τις ευρωεκλογές, ενώ μόλις 29% λέει ότι είναι απόλυτα βέβαιο για το κόμμα που θα ψηφίσει τον Ιούνιο.

Στην εκτίμηση ψήφου που κάνει η Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει ελαφρά μεγαλύτερη συσπείρωση σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ καταγράφει μικρή υποχώρηση, η Ελληνική Λύση περίπου στο ίδιο ποσοστό, η Νίκη κάπως ενισχυμένη, ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά προς το παρόν δεν δείχνουν να μπορούν να περάσουν το κατώφλι του 3%.

 

 

Πιο ενδιαφέροντα ωστόσο ήταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης κυρίως ως προς την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, το οποίο κρίνεται αρνητικά από το 59% των ερωτηθέντων.

Οι εντυπώσεις από την κυβερνητική αντιμετώπιση του πληθωρισμού παραμένουν κακές: το 72% να απαντά «μάλλον αρνητικές» στη συγκεκριμένη ερώτηση. Το ίδιο κι εκείνες από την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αφού το 73% βαθμολογεί αρνητικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκαν και όσοι αξιολογούν «μάλλον αρνητικά» τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην παιδεία: φτάνουν το 65% (από 61% τον Ιανουάριο).

Ακόμη χειρότερη, πάντως, είναι η άποψη του δείγματος για την αξιωματική αντιπολίτευση: το 86% έχει αρνητικές εντυπώσεις απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ!

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να αποτελεί το πιο δυνατό χαρτί του πολιτικού συστήματος. Είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Ωστόσο, 51% των ψηφοφόρων του Κέντρου αναφέρουν πως έχουν θετική και μάλλον θετική γνώμη για τον Νίκο Ανδρουλάκη και 49% για τον κ. Μητσοτάκη.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν επηρεάζουν τον δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 40%, ο «κανένας» 33% και όλοι οι υπόλοιποι από 5% και κάτω!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...

Copyright 2015 - 2024 Protagon. All rights reserved