567
Αχτσιόγλου-Κασσελάκης: ποιός από τους δυο; | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ντέρμπι» Αχτσιόγλου-Κασσελάκη βλέπει δημοσκόπηση της Metron Analysis

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 21:49
Αχτσιόγλου-Κασσελάκης: ποιός από τους δυο;
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ντέρμπι» Αχτσιόγλου-Κασσελάκη βλέπει δημοσκόπηση της Metron Analysis

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 21:49

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, εστίασε δημοσκόπηση της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11-13 Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από το Mega.

Η έρευνα μέτρησε τη δημοτικότητα των υποψηφίων για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή το άθροισμα των θετικών και μάλλον θετικών γνωμών.

Η Εφη Αχτσιόγλου έχει θετικές γνώμες σε όλες τις κατηγορίες: Με 48% προηγείται στο γενικό κοινό, έχει 72% αποδοχή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 66% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει 35% στο γενικό κοινό, 53% στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και 48% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν.

Ο Στέφανός Κασσελάκης εμφανίζεται να μην έχει ακόμη πολύ μεγάλη θετική απήχηση στην κοινωνία (29%), όμως ήδη έχει θετική εικόνα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (58%) και σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν (62%).

Πιο χαμηλά βρέθηκαν τα ποσοστά του Νίκου Παππά και του Στέφανου Τζουμάκα σε όλα τα δείγματα του κοινού.

Επόμενο μείζον ερώτημα που έθεσε η Metron Analysis ήταν, φυσικά, ποιον ή ποια θα προτιμούσαν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οι συμμετέχοντες στην έρευνα, με την απάντηση να αλλάζει αξιοσημείωτα, ενίοτε ανάμεσα στα δύο κρίσιμα υποσύνολα των ερωτηθέντων, τους ψηφοφόρους του κόμματος και αυτούς που σίγουρα θα πάνε ή είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή.

Στο σύνολο του δείγματος, που περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, η Εφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης προηγείται η Εφη Αχτσιόγλου, με 41%, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 35% και ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.

Στο υποσύνολο όσων δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, την πρωτιά εμφανίζεται να παίρνει ο Στέφανος Κασσελάκης, που προηγείται με 39%, ενώ η Εφη Αχτσιόγλου ακολουθεί με 31%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13%, και οι Παππάς και Τζουμάκας με 3% έκαστος.

Η Metron Analysis έκανε σχετική ερώτηση και για β’ γύρο εκλογών, βασιζόμενη στο διαφαινόμενο «ντέρμπι» Αχτσιόγλου – Κασσελάκη.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων σε έναν ενδεχόμενο β’ γύρο το 52% θα προτιμούσε την Εφη Αχτσιόγλου, έναντι 26% που θα προτιμούσε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την Εφη Αχτσιόγλου θα προτιμούσε στον δεύτερο γύρο το 52% και το 39% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Εκείνοι όμως που σίγουρα/πιθανόν θα συμμετάσχουν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία έδωσαν ένα οριακό προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη, με 45%, έναντι της Εφη Αχτσιόγλου, που συγκεντρώνει το 44% των προτιμήσεων.

Στην παράσταση νίκης, από την άλλη, προηγείται η Εφη Αχτσιόγλου, τόσο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματος όσο και σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν.

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 49% πιστεύει ότι πρώτη θα έρθει η Αχτσιόγλου, το 30% ο Κασσελάκης, το 8% ο Παππάς, το 3% ο Τσακαλώτος, το 1% ο Τζουμάκας και το 9% απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Από αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα/πιθανόν να ψηφίσουν, το 37% απάντησε ότι πιστεύει πως θα κερδίσει η Αχτσιόγλου, το 33% ο Κασσελάκης, το 13% ο Τσακαλώτος, το 5% ο Παππάς, το 4% ο Τζουμάκας και το 8% απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση στο βίντεο που ακολουθεί:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...