254
Ο επικεφαλής του CDU Αρμιν Λάσετ | Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Δημοσκόπηση-«καμπανάκι» για τον Λάσετ, πρώτη σε κρατίδιο η Εναλλακτική για τη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 17:17
Ο επικεφαλής του CDU Αρμιν Λάσετ
|Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Δημοσκόπηση-«καμπανάκι» για τον Λάσετ, πρώτη σε κρατίδιο η Εναλλακτική για τη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 17:17

Ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη κυρίως το CDU, το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ και του νέου αρχηγού του Αρμιν Λάσετ, δίνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Insa στο κρατίδιο Σαξονία-Ανχαλτ ενόψει των τοπικών εκλογών στις 3 Ιουνίου.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται για πρώτη φορά σε κρατίδιο, με την έρευνα να της δίνει το 26% έναντι 25% του CDU.

Σημαντική είναι η άνοδος για τους Πράσινους που φαίνεται να διπλασίασαν τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2016  και να καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση στην ίδια δημοσκόπηση με 11%.

Η ενδεχόμενη νίκη της AfD στο κρατίδιο δύσκολα θα μπορούσε να μεταφραστεί σε άνοδο των ποσοστών σε εθνικό επίπεδο,  τα οποία αυτή τη στιγμή κινούνται γύρω στο 10%. Το κρατίδιο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δίνει συστηματικά στο ακροδεξιό κόμμα υψηλά ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα μήνυμα ειδικά για το κυβερνών CDU, το οποίο κερδίζει τις αναμετρήσεις στο κρατίδιο από το 2002, γράφει ο βρετανικός Telegraph.

Είναι μάλιστα κάτι που μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στον νέο πρόεδρο του κόμματος Αρμιν Λάσετ, ο οποίος αντικαθιστά την Ανγκελα Μέρκελ που αποχωρεί από την καγκελαρία αυτόν τον Σεπτέμβριο. Τα ποσοστά αποδοχής του Λάσετ είναι χαμηλά και, καθώς δεν είχε την αποδοχή της πλειονότητας της βάσης του κόμματος, το περιθώριο αποτυχίας του είναι πολύ μικρό.

Αλλά ακόμα και σε περίπτωση νίκης της AfD,  το κόμμα δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο γιατί δεν θα έχει την πλειοψηφία και γιατί τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μαζί της. Το πιθανότερο είναι ότι  κυβέρνηση θα σχηματίσει το CDU μαζί με άλλες παρατάξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...