509
Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 8% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 10:44
Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη στη Βουλή
| Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 8% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 10:44

Προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων φαίινεται να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Οικονομικού Βαρόμετρου της GPO.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα για το powergame.gr, η ΝΔ προηγείται με 30,8% (έναντι 31,8% της μέτρησης του Μαρτίου) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,8% (από 22,2% στην προηγούμενη μέτρηση).

Επονται ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 12,6%, καταγράφοντας πτώση 1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο, ΚΚΕ με 5,9% (από 5,5% στη προηγούμενη μέτρηση), Ελληνική Λύση στο 4,6% (4,1), ΜέΡΑ25 στο 2,4% (2,3%) και  Ελληνες για την Πατρίδα στο 1,9% (1,7%). Αλλο κόμμα επιλέγει το 4,4% (3,1%), ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 10,6%, χωρίς να εμφανίζει αξιόλογη διακύμανση. Λευκό επιλέγει το 1,4% με το 2,6% να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Οπως σημειώνεται, οι συσχετισμοί αυτοί –κυρίως σε ό,τι αφορά στα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης– είναι φανερό ότι επηρεάζονται από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανησυχίες της κοινής γνώμης για τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της. Ωστόσο, οι απώλειες της ΝΔ συνοδεύονται από μια στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με μια διασπορά ψήφων προς μικρότερα κόμματα. Οι μεταβλητές της δημοσκόπησης, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνουν μεταβολές, αλλά όχι ανατροπές συσχετισμών δυνάμεων. Ωστόσο, οι δημοσκοπικές μετρήσεις για την τρέχουσα περίοδο είναι φανερό ότι θα μπουν σε σκληρή δοκιμασία το προσεχές διάστημα, καθώς ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια μακρά –και σκληρή– προεκλογική περίοδο το δωδεκάμηνο που ακολουθεί, με αποσταθεροποιητικό παράγοντα τις ασύμμετρες απειλές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία και τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Ο χρόνος προσφυγής στις κάλπες φαίνεται να διχάζει την κοινή γνώμη. Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία –όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΝΔ–  ποσοστό 54% απαντά καταφατικά. Ωστόσο, ένα ισχυρό ποσοστό ( 40,3%) θεωρεί ότι  πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, το 28,9% επιλέγει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 15,8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι συνδυασμοί σχημάτων συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξακολουθεί να είναι πρώτος σε θετικές γνώμες (70%), με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη να ακολουθεί με 60,5% και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο στην τρίτη θέση με 49,3%.

Η ταυτότητα της μέτρησης

Η έρευνα έγινε με σχεδιασμένο δείγμα 1.200 ατόμων, το διάστημα 4 με 7 Μαΐου. Ειδικά οι ερωτήσεις για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες έγιναν στο διάστημα 5 και 7 Μαΐου, με δείγμα 1.000 ατόμων. Εφαρμόστηκε στρωματοποιημένη μέθοδος δειγματοληψίας, με κατανεμημένο δείγμα ως προς τις Περιφέρειες. Τα ερωτήματα τέθηκαν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο. Το μέγιστο τυπικό στατιστικό σφάλμα μέτρησης υπολογίζεται σε 2,9%. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση.

Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...