489
| Shutterstock

Δημοσκόπηση GPO: Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν Τσίπρα για επικεφαλής της Κεντροαριστεράς

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 21:44
|Shutterstock

Δημοσκόπηση GPO: Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν Τσίπρα για επικεφαλής της Κεντροαριστεράς

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 21:44

Τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων αποτυπώνει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Star, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα αποτυπώνει απόψεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις διεργασίες για τη συμπόρευση των δύο κομμάτων.

Στο ερώτημα αν πρέπει η Κουμουνδούρου και η Χαρ. Τρικούπη να συνεργαστούν, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 70,9%.

Την ίδια απάντηση δίνει και το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: την αποδοχή ενός τέτοιου εγχειρήματος από την πλειοψηφία είχε καταγράψει γκάλοπ και της Metron Analysis).

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που μπορούν να ενώσουν την Κεντροαριστερά, πρώτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων (σύνολο δείγματος) έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 19% , δεύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6%, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10,4%, τέταρτος ο Χάρης Δούκας με 9,3% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.

Το υψηλότερο ποσοστό (28,9%), ωστόσο, συγκεντρώνει η αυθόρμητη απάντηση «κανένας από αυτούς», σύμφωνα με τη GPO.

Παραμένοντας στο ίδιο ερώτημα, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται πρώτος και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,6%. Ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πρόσφατα έκανε σαφές ότι θα κατέβαινε υποψήφιος απέναντι στον κ. Τσίπρα, με 27,2%.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13,2%.

Εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου η ηγεσία έχει τεθεί σε αμφισβήτηση λόγω του αποτελέσματος της ευρωκάλπης, οι πολίτες απάντησαν θετικά στην πλειοψηφία τους, και συγκεκριμένα σε ποσοστό 66,4% («ναι» και «μάλλον ναι»), στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι η Χαρ. Τρικούπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 20,7%, ο Χάρης Δούκας από το 16,5% , ο Παύλος Γερουλάνος από το 13,3% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης – η εικόνα αυτή υπάρχει στο σύνολο των ερωτηθέντων.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.

Συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρόθεση ψήφου (για εθνικές, πια, εκλογές, όποτε αυτές γίνουν) η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, η Φωνή Λογικής 3,3% και η Νέα Αριστερά 1,9%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...