299
| CreativeProtagon / Reuter

Δημοσκόπηση δείχνει «μάχη» μεταξύ Ντράγκι και Φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 20:01
|CreativeProtagon / Reuter

Δημοσκόπηση δείχνει «μάχη» μεταξύ Ντράγκι και Φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 20:01

Ντέρμπι κορυφής με έπαθλο, υποτίθεται, το πόστο τού/τής προέδρου της Κομισιόν κατέγραψε ένα γκάλοπ. Για την πρωτιά συναγωνίστηκαν με παραπλήσια ποσοστά δημοφιλίας ο Μάριο Ντράγκι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Ιταλός, πρώην πρωθυπουργός και άλλοτε επικεφαλής της ευρωτράπεζας, έλαβε ποσοστό 49%, ενώ η νυν πρόεδρος της Κομισιόν 47%. Το γκάλοπ υπογράφει το ινστιτούτο Polling Europe και έγινε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Δείγμα ελήφθη από Ευρωπαίους άνω των 18 ετών.

Η Corriere della Sera κατέγραψε με κατανοητό «τοπικιστικό» ενδιαφέρον την είδηση, θυμίζοντας συγχρόνως ότι οι πολίτες δεν εκλέγουν τον πρόεδρο της Κομισιόν. Αντί για τους λαούς, αποφασίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατόπιν συνεδρίασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επειτα το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει με 361 ψήφους (σε σύνολο 720) την ειλημμένη από το πολιτικό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης απόφαση.

Το μιλανέζικο μέσο προσπάθησε να «ακτινογραφήσει» το γκάλοπ και συνεπέρανε ότι ο Ντράγκι είναι δημοφιλής στην Ιταλία και στον Νότο της Ευρώπης, ενώ η Φον ντερ Λάιεν στον Βορρά της.

Το πραγματικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ερωτηθέντες Γάλλοι απέρριψαν και τους δύο πολιτικούς, δίνοντάς τους ποσοστά κάτω από το 35% (Ντράγκι 33%, Φον ντερ Λάιεν 29%).

Υπενθυμίζεται  ότι ο περιβόητος γαλλογερμανικός άξονας εντός της ΕΕ τιμούσε επί χρόνια τα μεταξύ των δύο πλευρών συμπεφωνημένα για το μοίρασμα των σημαντικών θώκων, δηλαδή του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (στην οποία τώρα προΐσταται η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ). Η ιταλική «σφήνα» στην προεδρία της Κομισιόν μπορεί να ενόχλησε το γαλλικό κοινό.

Και κατέληξαν οι Ιταλοί: «Το τι θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει άγνωστο. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ωστόσο, ο εκ νέου διορισμός  της Φον ντερ Λάιεν εθεωρείτο δεδομένος. Τώρα, λίγο πριν από τις κάλπες για τη νέα Ευρωβουλή, οι αρχηγοί δεν θέλουν να αποκαλύψουν τα χαρτιά τους. Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...