377
| InTimeNews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσκόπηση Alco: Στο 6,2 η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 19:58
|InTimeNews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσκόπηση Alco: Στο 6,2 η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 19:58

Στο 6,2% διαμορφώθηκε η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για την τηλεόραση του Alpha που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, την πρώτη που δημοσιοποιείται μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έλαβε ποσοστό 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4% , το ΠΑΣΟΚ 8,9%, το ΚΚΕ 6,1% η Ελληνική Λύση 3,8% και το ΜέΡΑ25 3,7%. Το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίστηκε να μπαίνει οριακά στη Βουλή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 3,2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίστηκε στο 11,7%.

Σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο το κυβερνών κόμμα κέρδισε 3,2 μονάδες (με την αναγωγή επί των εγκύρων), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 0,6 μονάδες.

Επιπλέον, η συσπείρωση της ΝΔ, η οποία είχε πέσει στο 68% μετά τα Τέμπη, μετρήθηκε στο 74%, δεδομένο που ερμηνεύεται ως ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

To ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του, κατέγραψε απώλειες 0,4 της μονάδας, ενώ από τα μικρότερα κόμματα αξιόλογη άνοδο εμφάνισε μόνον το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, που ανέβηκε στο 3,7% από το 3,4% του Μαρτίου.

Στο ερώτημα εάν πρέπει να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 36% λέει «ναι», ενώ το 26% «ψηφίζει» τον Αλέξη Τσίπρα. Σε «κανέναν από τους δύο» απάντησε το 32% των ερωτηθέντων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών αποδοκιμάζει το σενάριο να προκύψει μια πολυκομματική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή που αφορά την εκδοχή της «κυβέρνησης ηττημένων», η οποία απασχόλησε την πρόσφατη πολιτική επικαιρότητα.

Ειδικότερα, περισσότεροι από τους μισούς (51%) δήλωσαν πως επιθυμούν προσφυγή σε νέα εκλογική αναμέτρηση σε περίπτωση που από την κάλπη της 21ης Μαΐου προκύψει δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25. Τη συγκεκριμένη κυβέρνηση εγκρίνει το 37%.

Σε παρεμφερές ερώτημα, το 62% απάντησε ότι προτιμά δεύτερες εκλογές, ακόμα κι αν την 21η Μαΐου μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις το 25% (από 30% τον Μάρτιο) θεωρεί τις εκλογές με την απλή αναλογική ως μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...