360
Φωτ. αρχείου | Shutterstock

Δημοσκόπηση Alco: Ανοδος για τη ΝΔ, καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο 15,3% το ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2024, 22:26
Φωτ. αρχείου
|Shutterstock

Δημοσκόπηση Alco: Ανοδος για τη ΝΔ, καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο 15,3% το ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2024, 22:26

Τις απόψεις των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική, καθώς και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει δημοσκόπηση της Alco, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στον Alpha.

Είναι η πρώτη δημοσκόπηση, μετά από πάνω από 12 χρόνια που φέρνει τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ στο μονοψήφιο ποσοστό και η δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία μετρήθηκε σε ποσοστό 25% (από 23,7% τον Σεπτέμβριο), ενώ το ΠΑΣΟΚ, ενισχυμένο μετά την εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή αρχηγού βρέθηκε στο 15,3% (από 13,2%).

Τρίτο κόμμα και ξεκάθαρα η Ελληνική Λύση με 9,3%, ενώ τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 8,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 6,5% και είναι πιο κοντά στη «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου (4,1%), παρά στην τρίτη θέση. Η Νίκη 3,9% και η Πλεύση Ελευθερίας 3,3%, συμπληρώνουν τα κόμματα με ποσοστό που δίνει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στο ερώτημα, ποιο κόμμα τις αντιπολίτευσης μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης, «κανένα» απαντάει το 49%, ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 21% και Ελληνική Λύση με 6%. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν με 5%.

Σχετικά με την απόδοση της κυβέρνησης, «καθόλου ευχαριστημένο» δηλώνει το 53%, «λίγο ευχαριστημένο» το 27% και «πολύ/αρκετά» το 19%.

Αξιολογώντας την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές, στο σύνολο των ψηφοφόρων, συμφωνία εκφράζει το 41% και διαφωνία το 44%.

Ωστόσο, όσοι δηλώνουν πως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2023, εκφράζουν συμφωνία σε ποσοστό 37% και διαφωνία στο 59%.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ, το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει πως «δεν άλλαξε κάτι» από τις διαδικασίες εκλογής προέδρου έναντι του 25% που θεωρεί πως η Χαριλάου Τρικούπη βγαίνει από τις εκλογές «ενισχυμένη» και του 9% που απαντάει ότι το ΠΑΣΟΚ αποδυναμώθηκε από τη διαδικασία.

Παράλληλα, «καλύτερη» θεωρεί την εικόνα του ΠΑΣΟΚ το 16% των ερωτηθέντων, «το ίδιο καλή» το 25%, «το ίδιο κακή» το 33%, και «χειρότερη» για το 7%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...