Σε ένα απλό ερώτημα με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή και την καθημερινότητά τους καλούνται να απαντήσουν την Κυριακή οι Ελβετοί: πρέπει ή όχι να εγκαταλειφθεί η συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ της χώρας τους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Η πρόταση για το δημοψήφισμα έγινε από το δεξιό κόμμα SVP (Κόμμα του Ελβετικού Λαού) και είναι σε συνέχεια άλλου δημοψηφίσματος του 2014, επίσης από πρόταση του SVP, που έθετε ποσοστώσεις στον αριθμό μεταναστών από την ΕΕ. Τότε η πλειοψηφία ήταν οριακή: 50,33% «ναι» έναντι 49,67% «όχι» στα όρια.
Σήμερα, η πλευρά του «ναι» υποστηρίζει ότι με την ακύρωση της συμφωνίας για την ελεύθερη μετακίνηση, η Ελβετία θα ελέγχει καλύτερα τα σύνορά της, ενώ θα επιλέγει και τους μετανάστες που θέλει. Θέτει μάλιστα πολύ περιοριστικά χρονικά όρια: αν περάσει η πρόταση, η κυβέρνηση έχει μόλις ένα χρόνο να την φέρει σε νόμο, με ή χωρίς να έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες.
Αντιθέτως, η πλευρά του «όχι», με την οποία τάσσεται και η κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι η υγιής οικονομία της Ελβετίας θα αντιμετωπίσει ύφεση ενώ η απόφαση θα στερήσει από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες την ελευθερία να εργάζονται και να ζουν στην Ευρώπη. «Θα ήταν χειρότερα από το Brexit» σχολίασε σχετικά η υπουργός Δικαιοσύνης.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% θα ψηφίσει για την απόρριψη της πρότασης, άρα για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.
Αν και περικυκλωμένη από χώρες-μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, πλην του Λίχτενσταϊν), η Ελβετία έχει αποφασίσει να μην ενταχθεί στην Ενωση. Ωστόσο συνεργάζεται στενά σε τομείς όπως οι μεταφορές και η εκπαίδευση, ενώ είναι μέλος και της Συνθήκης Σένγκεν.
Η Ευρώπη, όπως σημειώνει το BBC, έχει από καιρό επισημάνει στην Ελβετία ότι δεν μπορεί να είναι επιλεκτική στις σχέσεις μαζί της: η εγκατάλειψη της ελευθερίας των μετακινήσεων σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να μετέχει και στις εμπορικές συμφωνίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News