Η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα κατά την κατάθεσή της στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Επικαιρότητα

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ο δολοφόνος αγκάλιασε τον Παύλο και τον μαχαίρωσε», κατέθεσε η Μάγδα Φύσσα στο Εφετείο

«Τρία επαγγελματικά χτυπήματα. Δύο στην καρδιά και ένα στον μηρό, στην αορτή. Αυτός που το έκανε, ήταν εκπαιδευμένος, μας το είπε και ο γιατρός», τόνισε η μητέρα του Παύλου Φύσσα στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή»
Protagon Team

«Ηταν σε ψύχραιμη κατάσταση. Με ήρεμες κινήσεις πήγε εκεί ο δολοφόνος… έκαναν όλοι στην άκρη. Αγκάλιασε τον Παύλο και τον μαχαίρωσε». Στην κατάθεσή της στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η Μάγδα Φύσσα περιέγραψε όσα έγιναν το βράδυ που «άνοιξε η γη κάτω από τα πόδια της», όταν ο γιoς της, Παύλος Φύσσας, έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά.

Η ίδια η Μάγδα Φύσσα απέφυγε να πει το όνομα του (απόντος από το δικαστήριο) Γιώργου Ρουπακιά, αναφερόμενη στον καταδικασθέντα σε ισόβια με τη λέξη «ο δολοφόνος»

«Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιος μου», ήταν οι πρώτες της λέξεις στην κατάθεσή της. Πίσω της οι περισσότερες θέσεις στο εδώλιο, άδειες (όπως και οι θέσεις στην πλευρά του κοινού όπου στην προηγούμενη συνεδρίαση βρίσκονταν υποστηρικτές των κατηγορουμένων) αφού μόνο ο Γιάννης Λαγός και άλλοι δύο κατηγορούμενοι ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

«Τρία επαγγελματικά χτυπήματα. Δύο στην καρδιά και ένα στον μηρό, στην αορτή. Αυτός που το έκανε ήταν εκπαιδευμένος, μας το είπε και ο γιατρός», τόνισε η Μάγδα Φύσσα. Εναντίον του γιου της  κινήθηκε το «τάγμα της Νίκαιας». «Προφανώς ήταν στόχος», είπε, αφού ο Παύλος ήταν γνωστός από τη μουσική του αντιφασίστας.

Η μάρτυρας περιέγραψε όσα γνωρίζει ότι έγιναν το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο γιος της πήγε με τη σύντροφό του, Χρύσα, και φίλους του στην καφετέρια «Κοράλλι» για να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Εκεί, όπως είπε η μητέρα του μουσικού, βρίσκονταν δύο άτομα, ντυμένα με ρούχα της Χρυσής Αυγής, με παντελόνι παραλλαγής και την μπλούζα της οργάνωσης ανάποδα, ώστε να μην φαίνεται το σήμα της:

«Αφού τελείωσε η μπάλα, πάνε να φύγουν και βλέπουν ότι έχουν βγει έξω οι δυο τύποι και απέναντι έχουν μαζευτεί πέντε άτομα με κακές προθέσεις. Ο Παύλος είπε “πάμε να φύγουμε και ερχόμαστε μετά για τα αυτοκίνητα”. Φτάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας, βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι, κυρίως με μηχανές. Το αυτοκίνητο που είναι στην αρχή, είναι του δολοφόνου. Σταματάει και ρωτάει τον Παύλο ποια είναι η Κεφαλληνίας και ο Παύλος τού λέει αυτή είναι. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί από τα 5 άτομα που ήταν στην αρχή, πάνω από 30-40, δεν ξέρω ακριβώς πόσοι και έχει έρθει και η ΔΙΑΣ, ήδη δύο μηχανές έξω από το μαγαζί. Οι μηχανές της ΔΙΑΣ στη συνέχεια γίνονται τέσσερις στην Τσαλδάρη».

Σύμφωνα με τη Μάγδα Φύσσα, ήταν σαφές πως οι συγκεντρωμένοι ήθελαν να τρομοκρατήσουν και να κλιμακώσουν την ένταση:

«Το “τάγμα”, λοιπόν, αρχίζει τις βρισιές. Κρατούσαν ρόπαλα, λοστούς, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι, αφού πάρουν τσιγάρα. Οι από εκεί αρχίζουν να βρίζουν έντονα, να χτυπάνε δυνατά τα πόδια τους κάτω ρυθμικά.

»Ο Παύλος είπε στους φίλους του: “Τώρα τρέχουμε”. Τα παιδιά έτρεξαν. Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε. Εμεινε πίσω και αυτοί τον προλαβαίνουν. Αρχίζουν από τριάδες – πεντάδες να περνάνε, να χτυπάνε και να φεύγουν, να βρίζουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν τον Παύλο εκεί. Αρχισε η μάχη με τους Χρυσαυγίτες να χτυπούν… δεν κατάφεραν να τον ρίξουν κάτω.

»Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ηταν σε ψύχραιμη κατάσταση, με ήρεμες κινήσεις, όταν άφησε το αυτοκίνητο και πήγε στο σημείο. Όλοι τότε κάνουν στην άκρη… μπαίνει ανάμεσα αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει».

Οπως υποστήριξε στην κατάθεσή της η Μάγδα Φύσσα, η φίλη του γιου της τής είπε ότι παρακαλούσε τους αστυνομικούς να πάνε στον Παύλο, στο σημείο όπου ήταν σε εξέλιξη η επίθεση:

«Ελεγαν ότι δεν μπορούσαν. Κάποιος τελικά συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν τον δολοφόνο, έβαλαν χειροπέδες στον Παύλο, ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει “Με μαχαίρωσε, θα με συλλάβετε και από πάνω;”. Και έδειξε τον δολοφόνο του. Μία αστυνομικός τότε είπε: “Είπαμε, όχι και μαχαίρια!” που σημαίνει ότι γνώριζαν από πριν», υποστήριξε η μάρτυς.

Στην αρχή της κατάθεσής της περιέγραψε τις στιγμές που ακολούθησαν όταν είδε κάτωχρο τον πατέρα του Παύλου, να προσπαθεί να της πει πως έγινε κάτι σοβαρό και πως έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο.

«Κατάλαβα πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Πόσο κακό δεν ήξερα…», είπε, και με σπασμένη τη φωνή αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, μέχρι που αντίκρισε στο νεκροτομείο το παιδί της. «Δεν φαινόταν φοβισμένος, ούτε ταλαιπωρημένος. Ηταν ήρεμος, κοιμόταν…».

Νωρίτερα, πριν ξεκινήσει η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, η πλευρά του Γιάννη Λαγού έθεσε ζήτημα δημοσιότητας της δίκης, ζητώντας τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων «και με δικά μας Μέσα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «καθώς τα ΜΜΕ ελέγχονται από την άλλη πλευρά».

Με το αίτημα συντάχθηκαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο απών Γιώργος Ρουπακιάς, οι πρώην βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς καθώς και ο «πυρηναρχης» της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Γιώργος Πανταζής.

Αντιτάχθηκαν στο αίτημα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια καθώς και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Στάθης Μπούκουρας, Γιώργος Γερμενής και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Το δικαστήριο, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε το αίτημα.