369
Το χωριουδάκι Γκάμπελ, όπου την ηρεμία των λιγοστών κατοίκων τάραξε η άφιξη δύο Ρώσων | Walter Holt Rose/ Wikipedia

Γελοιοποιείται ο Πούτιν: Στην Αλάσκα για να γλιτώσουν την επιστράτευση έφτασαν οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 11:12
Το χωριουδάκι Γκάμπελ, όπου την ηρεμία των λιγοστών κατοίκων τάραξε η άφιξη δύο Ρώσων
|Walter Holt Rose/ Wikipedia

Γελοιοποιείται ο Πούτιν: Στην Αλάσκα για να γλιτώσουν την επιστράτευση έφτασαν οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 11:12

Δύο Ρώσοι που έφυγαν για να γλιτώσουν από την επιστράτευση στη χώρα τους ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ, αφού έφτασαν με βάρκα στη νήσο Σεντ Λόρενς που ανήκει στην Αλάσκα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές χθες Πέμπτη.

Οπως ανέφερε το BBC, οι δύο Ρώσοι κατέφθασαν στο χωριό Γκάμπελ, που αριθμεί λίγο περισσότερους από 500 κατοίκους και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού στη Βερίγγειο Θάλασσα. Η νήσος Σεντ Λόρενς βρίσκεται 36 μίλια (περί τα 56 χλμ.) από την χερσόνησο Τσούκτσι της ρωσικής Απω Ανατολής, που σημαίνει ότι είναι πιο κοντά στη Ρωσία απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Οι κάτοικοι του Γκάμπελ μπορούν να δουν τις ακτές της Σιβηρίας στον ορίζοντα.

To τοπικό μέσο Anchorage Daily News ανεφερε ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δύο άτομα έφτασαν σε αμερικανικό έδαφος την περασμένη Τρίτη και ήδη μεταφέρθηκαν στο Ανκορατζ, την πρωτεύουσα της Αλάσκας, «για έλεγχο». Επίσης δημοσίευσε έναν χάρτη με το πού βρίσκεται το νησί σε σχέση με τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Το γραφείο της γερουσιαστή της Αλάσκας Λίζα Μουρκόφσκι, ανακοίνωσε ότι δύο Ρώσοι έχουν ζητήσει άσυλο προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Αλάσκας, Μάικ Ντανλίβι, επιβεβαίωσε απλώς ότι δύο άτομα έφτασαν από τη Ρωσία με βάρκα και ανακρίνονται.

«Δεν αναμένουμε συνεχή ροή ανθρώπων ή πλοιαρίων. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, οπότε ενδέχεται να πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του κυβερνήτη.

Ο γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν, που επίσης εκπροσωπεί την Αλάσκα, επεσήμανε ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων εξετάζουν την υπόθεση, η οποία δείχνει ότι «ο ρωσικός λαός δεν θέλει να πολεμήσει στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας».

Οντως, το περιστατικό με τους δύο Ρώσους που κατέφθασαν στο Σεντ Λόρενς είναι ένα ακόμα πλήγμα στην εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν που πριν από τρεις εβδομάδες και αντιμετωπίζοντας προβλήματα στη ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία κήρυξε μερική επιστράτευση. Εκτοτε χιλιάδες Ρώσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό προκειμένου να αποφύγουν να στρατολογηθούν, όπως σημείωσε το BBC. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του Forbes, οι Ρώσοι που έχουν φύγει από τη χώρα συνολικά –στρατεύσιμοι και μη– ίσως και να ξεπερνούν τα 700.000 άτομα!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...