742
Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κώστας Πλεύρης στην έδρα του Εφετείου | INTIMEnews

Δίκη ΧΑ: Γενική απαγόρευση από την πρόεδρο του δικαστηρίου μετά το (νέο) σόου Πλεύρη

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 15:03
Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κώστας Πλεύρης στην έδρα του Εφετείου
|INTIMEnews

Δίκη ΧΑ: Γενική απαγόρευση από την πρόεδρο του δικαστηρίου μετά το (νέο) σόου Πλεύρη

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 15:03

Την απαγόρευση καθε είδους χαιρετισμού εντός της αίθουσας του Εφετείου κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου  Σοφία Πανουτσακοπούλου, μετά το νέο σόου που επιχείρησε να στήσει νωρίτερα ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κώστας Πλεύρης, υψώνοντας και πάλι το χέρι του για να χαιρετήσει ναζιστικά και δηλώνοντας οπαδός του Μεταξά!

Οπως ισχυρίστηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου,  η ίδια δεν είδε την κίνηση Πλεύρη, ωστόσο ενημερώθηκε από άλλα μέλη της έδρας ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, χαιρέτησε (ξανά) ναζιστικά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Με ενημέρωσαν από έδρας οτι σήμερα έγινε πάλι εδώ ένας ναζιστικός χαιρετισμός, εγώ δεν είδα. Από δω και στο εξής δεν επιτρέπεται κανενός είδους χαιρετισμός, επιφώνημα, χειροκρότημα ή ό,τι άλλο. Αλλιώς θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα», ξεκαθάρισε η κυρία Πανουτσακοπούλου, αφού διεκόπη η διαδικασία για περίπου 45 λεπτά.

Κατά τα λοιπά, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» συνεχίστηκε με την κατάθεση του αστυνομικού της ΔΙΑΣ, Γιώργου Ρώτα, από τους πρώτους που έφθασε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα  το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 .

Ο αστυνομικός μαζί με συναδέλφους του της Ομάδας ΔΙΑΣ, είχαν σπεύσει έξω από την καφετέρια «Κοράλι»  με εντολή του Κέντρου. Εκεί είχαν ήδη συγκεντρωθεί μέλη της Χρυσής Αυγής. Καθώς κάποιοι  εξ αυτών ήταν οπλισμένοι με καδρόνια και υπερτερούσαν αριθμητικά, οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να παρακολουθήσουν την κατάσταση χωρίς να εμπλακούν και να ενημερώνουν το Κέντρο.

Ο διάλογος του μάρτυρα με την πρόεδρο είχε ως εξής:

Πρόεδρος: Είδατε δύο αντιμαχόμενες πλευρές;

Μάρτυρας: Όχι, στέκονταν κάποιοι περίοικοι.

Πρόεδρος: Κατά ποίου θα στρέφονταν; Είπατε «άτομα του γνωστού χώρου»

Μάρτυρας: Αυτό, το ανέφερε ο Χατζησταμάτης (σ.σ. άλλος αστυνομικός) ότι οι χρυσαυγίτες μαλώνουν με αναρχικούς. Δεν είδαμε αναρχικούς, δεν είδαμε την παρέα του Φύσσα. Ξαφνικά τρέχουν 40-50 άτομα προς την οδό Τσαλδάρη. Προφανώς κάποιον κυνηγούσαν.

Στο σημείο βρίσκονταν συνολικά οκτώ αστυνομικοί (ομάδες ΔΙ.ΑΣ Περάματος και Κερατσινίου) και ο μάρτυρας εξήγησε  πως «ήταν ανούσιο να παρέμβουμε», διότι «ήταν πάρα πολλά άτομα».

Επανέλαβε ότι δεν είδε δύο ομάδες, αλλά μία, «δεν είδαμε την παρέα του Φύσσα, μόνο των χρυσαυγιτών που έτρεξαν όλοι μαζί προς μία κατεύθυνση».

Πρόεδρος: Ήταν συντονισμένη η επίθεση;

Μάρτυρας: Τα άτομα που έτρεξαν ξαφνικά έφυγαν προς ένα σημείο.

Πρόεδρος: Ακούσατε παράγγελμα;

Μάρτυρας: Ακουσα «τρέξτε, ντου, ξύλο»

Πρόεδρος: Πώς δικαιολογείτε τόσα άτομα να τρέχουν μαζί;

Μάρτυρας: Ακούσαμε ποδοβολητό και τους είδαμε να τρέχουν

«Οι χρυσαυγίτες ήταν νέοι. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε 50 άτομα. Οι ομάδες που μπορούν να αντιμετωπίσουν όχλο, έχουν συγκεκριμένο ξοπλισμό και διαφορετική εκπαίδευση. Παρ’ όλα αυτά στη συγκεκριμένη περίπτωση πήγαμε, ενώ οι εντολές ήταν διαφορετικές», υποστήριξε και σημείωσε ότι ο συνάδελφός του, κ. Τσολακίδης, διαβίβασε στο κέντρο ότι οι χρυσαυγίτες έφεραν σιδηρογροθιές και ρόπαλα.

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είδε σιδηρογροθιές, αλλά είδε ρόπαλα και μαδέρια και άκουσε τους χρυσαυγίτες να φωνάζουν «πιάστε τους».

«Δεν ήταν απλοί πολίτες…» περιέγραψε ο μάρτυς.

Πρόεδρος: Αυτό σας δημιούργησε φόβο;

Μάρτυρας: Κύρια πρόεδρε και οι αστυνομικοί δεν είναι ατρόμητοι. Η διαφορά είναι ότι παρά το φόβο συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

Εισαγγελέας: Απειλούσαν τα άτομα αυτά;

Μάρτυρας: Εβριζαν.

Εισαγγελέας: Εσάς σας έβριζαν;

Μάρτυρας: Εβριζαν την αστυνομία γιατί δεν τους άρεσε η παρουσία μας εκεί, προφανώς γιατί ήθελαν να κάνουν κάτι και χαλούσαμε τα σχέδια τους.

Εισαγγελέας: Δεν πτοήθηκαν από την παρουσία σας;

Μάρτυρας: Όχι

Εισαγγελέας: Υπήρχαν άτομα δίπλα στον Ρουπακιά που τον συνέδραμαν;

Μάρτυρας: Υπήρχαν άτομα που συνέδραμαν τον Ρουπακιά. Μπορεί και να τον χτυπούσαν [τον Παύλο Φύσσα] πιο πριν. Ο Φύσσας μάς είπε «με μαχαίρωσε»… O Φύσσας ήταν μόνος του και οι άλλοι πιο πολλοί από τη Χρυσή Αυγή.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι με τους συναδέλφους του προσπαθούσαν να καταλάβουν πού κατευθύνονται οι επιτιθέμενοι, όταν είδαν μια ομάδα 4-5 ατόμων γύρω από ένα άτομο. Όταν έφτασαν εκεί, ο Ρουπακιάς είχε ήδη μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα.

«Είδα το αυτοκίνητο του Ρουπακιά παρκαρισμένο ανάποδα. Ο Φύσσας φώναξε “με μαχαίρωσε” και κατευθυνθήκαμε προς τον Ρουπακιά. Μας είπε “κάποιους δικούς μου χτύπησ娻, κατέθεσε.

Πρόεδρος: Πώς καταλάβατε ότι ήταν μαχαιρωμένος ο Φύσσας;

Μάρτυρας: Το φώναξε ο ίδιος. Έδειξε τον Ρουπακιά, ο οποίος είχε μπει στο αυτοκίνητο και το έπαιζε ανήξερος, ρώταγε «τι έγινε». Τον ρωτήσαμε «γιατί το έκανες αυτό;», μας είπε «χτύπησε κάποιους δικούς μου».

Πρόεδρος: Είδατε αν όντως είχε χτυπήσει κάποιος;

Μάρτυρας: Οχι, δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν έγινε κάτι πριν.

Πρόεδρος: Αν δεν τον υπεδείκνυε ο Φύσσας θα έφευγε;

Μάρτυρας: Όχι, είχαμε φτάσει εκεί με τον Τσολακίδη.

Πρόεδρος: Το μαχαίρι το είδατε;

Μάρτυρας: Το είχε πετάξει στη ρόδα του αυτοκινήτου.

Εισαγγελέας: Είπατε «να μην είμαστε ο καθένας μόνος του»; Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Επρεπε να είμαστε όλοι μαζί και να μη σπάσουμε γιατί ένας μόνος του είναι ευάλωτος. Μπορεί να ξαναέκαναν επίθεση για να πάρουν τον Ρουπακιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...