Μνήμες από την πρώτη «εμφάνιση» της Χρυσής Αυγής στη δημόσια σφαίρα, εφιαλτικές μνήμες από εκείνο το περιβόητο «Εγέρθητου!» του Γερμενή μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, έφερε η είσοδος του Νίκου Μιχαλολιάκου στην αίθουσα του Εφετείου για να ξεκινήσει η απολογία του στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Οσοι χρυσαυγίτες ήταν στην αίθουσα σηκώθηκαν για να «τιμήσουν» τον αρχηγό. Αργότερα ωστόσο, με τα όσα υποστήριξε απολογούμενος ο Μιχαλολιάκος ακούστηκαν αποδοκιμασίες.
Σε κάθε περίπτωση η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι η τελευταία πριν κλείσει η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη της οργάνωσης.
Και ήταν η πρώτη του παρουσία στο δικαστήριο το οποίο εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια εξετάζει αν ισχύει το παραπεμπτικό βούλευμα που θεωρεί πως «το ναζιστικού τύπου μόρφωμα Χρυσή Αυγή» είναι μία βίαιη, μισαλλόδοξη, ρατσιστική εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος το οποίο κινείται εκτός του Συντάγματος.
Οπως αναμενόταν, ο Μιχαλολιάκος ισχυρίστηκε ότι ήταν πολιτική σκευωρία και βρώμικη προπαγάνδα η δίωξη της οργάνωσης. Εισερχόμενος στην αίθουσα αποδοκιμάστηκε από μέλη του ακροατηρίου ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα, του τραγουδιστή που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του ’13 από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, τού φώναξε: «σκυλί».
Εξω από το Εφετείο, όπου διεξάγεται η δίκη, οργανώθηκε από νωρίς αντιφασιστική διαδήλωση, ενώ επιστρατεύτηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποτροπή έντασης.
Λόγω της συγκέντρωσης έκλεισε η λεωφόρος Αλεξάνδρας, στο ρεύμα προς Πατησίων, από το ύψος της οδού Πανόρμου μέχρι τη Δέγλερη.
Δια των συνηγόρων του, ο Μιχαλολιάκος είχε ζητήσει να απολογηθεί τελευταίος, αφού έχουν προηγηθεί όλες οι απολογίες των συγκατηγορουμένων του, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.
Ο απόλυτος αρχηγός -κατά τα πρότυπα του Χίτλερ, όπως αναφέρεται στην δικογραφία- σήμερα θα δει από κοντά τους δικαστές που σε λίγο καιρό θα κρίνουν τον ίδιο, τους συγκατηγορουμένους του αλλά και το σχήμα που δημιούργησε και διευθύνει χωρίς αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του για περισσότερα από 30 χρόνια.
Καλείται να απολογηθεί για σωρεία σημείων και στοιχείων της δικογραφίας που του αποδίδουν τον ρόλο αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης, του απόλυτου γνώστη όλων των ενεργειών μελών της Χρυσής Αυγής και κύριου υπεύθυνου για αυτές.
Στην δικογραφία τονίζεται πως η οργάνωση «υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος» επιδιώκει με την χρήση βίας, με την καταπάτηση δικαιωμάτων των άλλων, να επιβάλει τις αρχές της οι οποίες «είναι ποινικά αδιάφορες».
Οπως εκτιμάται ο Μιχαλολιάκος θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση που είχε κινηθεί και ενώπιον του ανακριτή Σπύρου Γεωργουλέα τον Οκτώβριο του 2013, σχεδόν 15 ημέρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οπότε και είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Ενώπιον του ανακριτή είχε αρνηθεί τότε την κατηγορία αναφέροντας πως η Χρυσή Αυγή έχει δημοκρατική δομή και οργάνωση, είχε καταδικάσει τις στρατιωτικού τύπου εμφανίσεις μελών της αλλά και κάθε βίαιη συμπεριφορά και είχε χαρακτηρίσει συκοφαντίες τα περί ταγμάτων εφόδου. Οπως και ο μακροχρόνιος φίλος, συνοδοιπόρος και κουμπάρος του, Χρήστος Παππάς, είχε αποκηρύξει τα εθνικοσοσιαλιστικά δείγματα της Χρυσής Αυγής της δεκαετίας του 1980, λέγοντας πως δεν τον εκφράζουν πλέον.
Οι ανακρίτριες της υπόθεσης ωστόσο εντόπισαν σωρεία στοιχείων από οπτικοακουστικό υλικό που κλονίζουν ισχυρά τη θεωρία της «νεανικής αναζήτησης» πλάι σε φωτογραφίες του Αδόλφου Χίτλερ με ναζιστικό χαιρετισμό.
Πότε ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Φύσσα;
Ενα από τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι ο χρόνος κατά τον οποίο ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.
Η αλληλουχία των τηλεφωνημάτων εκείνης της μοιραίας νύχτας εμφανίζει ολόκληρη την ιεραρχία της οργάνωσης και οδηγεί σε εκείνο μεταξύ του Λαγού και του Μιχαλολιάκου. Ο τελευταίος είχε πει ότι ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την επόμενη μέρα, ισχυριζόμενος πως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Λαγό λίγη ώρα μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του μουσικού αφορούσε διαδικαστικό θέμα για τις μετακινήσεις της ημέρας και όχι το έγκλημα στο Κερατσίνι.
Το ίδιο επανέλαβε απολογούμενος και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής πλέον Γιάννης Λαγός, αλλά και η σύζυγος του Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News