Σε μία πρόταση-βόμβα στη δίκη της Folli Follie, η εισαγγελέας tης Εδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αικατερίνη Ρούμπη, ζήτησε την αθώωση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του Τζώρτζη, για τρία βαριά κακουργήματα, κρίνοντας πως δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση των παραποιημένων οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.
Συγκεκριμενα, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, το έγκλημα της απάτης και την κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας και την ενοχή του για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία, τη χειραγώγηση της αγοράς και τη νομιμοποίηση εσόδων, όχι κατ’ επάγγελμα και όχι για όλα τα ποσά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.
Οσον αφορά τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο πρότεινε επίσης την αθώωσή του για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, την ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία από κοινού και την απάτη από κοινού και την ενοχή του για τη χειραγώγηση της αγοράς και τη νομιμοποίηση εσόδων, όχι κατ’ επάγγελμα.
Αντίστοιχα για την Ειρήνη Νιώτη, διεθύντρια treasury της Folli Follie Ελλάδας, η εισαγγελέας Ρούμπη ζήτησε την αθώωσή της για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, το έγκλημα της απάτης και της πλαστογραφίας, ενώ πρότεινε την ενοχή της για συνέργεια τόσο στη χειραγώγηση αγοράς όσο και της νομιμοποίησης εσόδων.
Απαλλακτική ήταν η πρόταση της εισαγγελέως για την κατηγορούμενη Καίτη Κουτσολιούτσου για όλες τις πράξεις, όπως επίσης για τους Εμμανουήλ Ζαχαρίου, Φραγκίσκο Γρατσώνη, Γιώργο Αλαβάνο, Γιώργο Βαρθαλίτη και Χρυσούλα Τσακαλογιάννη. Παράλληλα πρότεινε την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών και του Κωνσταντίνου Στελλούδη, οικονομικού διευθυντή του υποομίλου της Ασίας.
Τέλος, όσον αφορά τον Ιωάννη Μπεγιέτη, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή του για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και την άμεση συνέργεια στην απάτη και τη νομιμοποίηση εσόδων. Ενώ προτείνει την ενοχή του για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και της χειραγώγησης της αγοράς.
Με βάση το σύνολο του υλικού της υπόθεσης και όσα προέκυψαν από την πολύμηνη διαδικασία, η κυρία Ρούμπη ζήτησε από τους εφέτες να μην αποδώσουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης καθώς, όπως ανέφερε, η όλη δραστηριότητα των κατηγορουμένων αφορούσε αποκλειστικά με υποστήριξη της εταιρείας και την εικόνα οικονομικής ισχύος.
Κατά την εισαγγελέα, δεν πρέπει να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι ούτε για το αδίκημα της απάτης, αδίκημα που θεωρείται κεντρικό στην δομή της υπόθεσης.
Αναφερόμενη στην πλαστογραφία για την εμφάνιση εικόνας ευρωστίας της εταιρείας, η εισαγγελέας έκρινε πως την όλη υπόθεση «έστησε» το μεγαλοστέλεχος της Ασίας, πλην όμως με παρότρυνση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου:
«Χωρίς τη δική του παρότρυνση δεν θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες», ανέφερε η εισαγγελέας.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, πατέρας και γιος είναι υπαίτιοι χειραγώγησης της αγοράς. Η μετοχή της Folli Follie ανέβαινε μέσω των παραποιημένων στοιχείων και έτσι «εδραίωνε τη θέση της στην αγορά», με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει ρευστότητα και να διευκολύνεται η έκδοση ομολόγων, αντλώντας κεφάλαια από το Δημόσιο και ιδιώτες.
Ως προς την συγκεκριμένη κατηγορία, μάλιστα, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η πώληση μετοχών από τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική, συνέβαλε κατά πολύ στην αύξηση των παράνομων κερδών τους, με ζημία των επενδυτών και μετόχων της εταιρείας όταν μπήκε σε αναστολή η μετοχή της.
«Υπαίτιοι ποιοι ήταν; Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν. Το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εκ των υστέρων ομολογιούχοι θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση της εγκληματικής τους δράσης», ανέφερε η εισαγγελέας tης Εδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News