Η Βραζιλία ζει το δικό της House of Cards. Ή, προσαρμοσμένο στην εθνική μενταλιτέ, το αποκριάτικο καρναβάλι συνεχίζεται περιλαμβάνοντας πολιτικά μασκαρέματα, γκρίζα κουκουλώματα και υπόγειες διαδρομές ανάμεσα στην πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ και τον προκάτοχό της, Λουίς Ινάσιο Λούλα.
Τη στιγμή που η χώρα σείεται από τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από τις τηλεφωνική συνομιλία των δύο πολιτικών και τις διαδηλώσεις να πυκνώνουν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μπραζίλια έβαλε προσωρινό φρένο στον διορισμό του Λούλα στη θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης Ρούσεφ. Το δικαστήριο, λειτουργώντας ως ύστατος θεματοφύλακας της όποιας νομιμότητας, θεώρησε ότι με τον διορισμό του Λούλα υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί η δικαστική έρευνα εις βάρος του.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρει μεταξύ άλλων ο ομοσπονδιακός δικαστής: «Λόγω του κινδύνου υπονόμευσης της ελεύθερης άσκησης της δικαστικής εξουσίας (…) καλώ την Ενωση (σ.σ. την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας) και την εξοχότητά της την πρόεδρο να εφαρμόσουν άμεσα αυτό το μέτρο». Για να συμπληρώσει: «Στην περίπτωση που έχουν ήδη αναληφθεί καθήκοντα (από τον Λούλα), να ανασταλούν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης».
Η απάντηση της κυβέρνησης
Η απάντηση των κυβερνητικών κύκλων ήταν άμεση. Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, αμέσως μετά την προσωρινή διαταγή του δικαστή Ιταγκίμπα Κάρτα Πρέτα Νέτο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωνα σίγουροι πως θα ανατραπεί η απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο – ίσως και μέσα στην ημέρα. Μάλιστα, σημείωναν πως ο εν λόγω δικαστής δεν κινήθηκε με το γράμμα και την ουσία του νόμου, αλλά από ταπεινά πολιτικά κίνητρα. Αποκάλυπταν ότι ο Νέτο έχει εμφανιστεί σε διάφορες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ φωτογραφίες από τη «δράση» του υπάρχουν ακόμη και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας που ερευνούν το σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras κατηγορούν τον Λούλα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη. Η υπουργοποίησή του τού παρέχει μερική ασυλία, αφού μπορεί πλέον να παραπεμφθεί σε δίκη μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο είναι το μοναδικό αρμόδιο για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με υπουργούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Λούλα» μπήκε στην κυβέρνηση της Ρουσέφ ως προσωπάρχης –θέση που κατείχε η νυν πρόεδρος προτού διεκδικήσει την προεδρία της χώρας για πρώτη φορά το 2010. Η ορκωμοσία του νέου υπουργικού Συμβουλίου έγινε εν μέσω διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, με την αστυνομία να κάνει χρήση σπρέι πιπεριού για να κρατήσει μακριά οπαδούς και αντιπάλους της κυβέρνησης.
«Οι κραυγές των πραξικοπηματιών»
Στην ομιλία της η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ ξεκαθάρισε ότι οι «κραυγές των πραξικοπηματιών» δεν πρόκειται να λυγίσουν την κυβέρνησή της. Αναφερόμενη στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τον Λούλα και οι οποίες προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών, η Ρουσέφ είπε ότι είναι προϊόν μοντάζ και αναρωτήθηκε ποιος τις κυκλοφόρησε. «Αναρωτιέμαι ποιος τις κυκλοφόρησε, όταν δεν περιέχουν τίποτα, το ξαναλέω τίποτα που να θέτουν σε αμφισβήτηση τον χαρακτήρα και την ακεραιότητα του τέως προέδρου» είπε η διάδοχός του.
Στο τηλεφώνημα, η Ρούσεφ φέρεται να λέει στον «Λούλα» πως έχει στη διάθεσή του το χαρτί της υπουργοποίησης «για να το χρησιμοποιήσει όταν το χρειαστεί».
Σύμφωνα με τον Guardian, αυτός που διοχέτευσε τις περίπου 50 κασέτες με συνομιλίες της Ρούσεφ με τον Λούλα είναι ο δικαστής Σέρζιο Μόρο που έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια τη διερεύνηση της υπόθεσης Petrobas αναζητώντας πιθανή περίπτωση δωροδοκίας στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας.
Στο βάθος οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Η Βραζιλία αυτή τη στιγμή βρίσκεται για πολλούς λόγους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δεν είναι μόνο το πολιτικό παίγνιο που εκ των πραγμάτων ενδιαφέρει όλους τους αναλυτές, καθώς οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι ραγδαίες και να προκαλέσουν αρκετές σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και το ενδεχόμενο να προκληθεί παράπλευρη ζημιά και στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στις 5 Αυγούστου (δηλαδή σε 140 ημέρες από τώρα), η Βραζιλία θα φιλοξενήσει όλη την υφήλιο στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του κόσμου.
Οι φόβοι της Ολυμπιακής Επιτροπής (… και όχι μόνο) είναι πρόδηλοι: έχουν να κάνουν με την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει η χώρα σε αποστολές και τουρίστες και με την ετοιμότητά της ως προς το οργανωτικό σκέλος. Αυτή τη στιγμή, οι δρόμοι της Βραζιλίας είναι γεμάτοι από κόσμο που διαδηλώνει για διαφορετικούς λόγους. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που υποστηρίζει την Ρούσεφ και μια επίσης μεγάλη που ζητάει την αποπομπή της. Στο ενδιάμεσο είναι η αστυνομία που προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη με κάθε τρόπο. Οσο το πολιτικό δράμα θα εξελίσσεται, είναι δεδομένο πως οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στους δρόμους θα αυξάνονται.
Από την άλλη, μια χώρα που μέσα σε λίγα χρόνια από darling των αγορών επέστρεψε στην ύφεση (μείωση 3,8% του ΑΕΠ το 2015 και προβλέψεις για το 2016 για τη χειρότερη συρρίκνωση της βραζιλιανικής οικονομίας από το 1930!), σπαράσσεται από πολιτικές αναταραχές και έχει μια κυβέρνηση που τελεί -κατά μια έννοια- υπό προθεσμία, είναι αμφίβολο αν μπορεί να αναλάβει ένα τόσο δύσκολο έργο όπως είναι η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται αυτή τη στιγμή οι Βραζιλιάνοι είναι το «πνεύμα» των Αγώνων. Εχουν προηγουμένως θα δώσουν έναν άλλο – στο πεζοδρόμιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News