Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία επειδή δεν προστάτευσε την ιδιωτική ζωή μιας τουρκάλας ηθοποιού. Η ηθοποιός είχε βιντεοσκοπηθεί κρυφά να φιλάει έναν άλλον διάσημο τούρκο ηθοποιό στο σπίτι της, και τα πλάνα μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.
H Μπεράκ Τουζουνετάτς, σταρ του κινηματογράφου και πρωταγωνίστρια σε πολλές σαπουνόπερες, κέρδισε τη μαραθώνια υπόθεση στο ΕΔΑΔ, το οποίο έκρινε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απορρίπτοντας τις νομικές αιτιάσεις της χώρας, όπως αναφέρει ο Guardian.
Η Τουζουνετάτς κατέθεσε το 2010 αγωγή κατά της μητρικής εταιρείας ενός τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού που την είχε βιντεοσκοπήσει να φιλιέται με έναν άλλον τούρκο ηθοποιό σε βεράντα του σπιτιού της.
Η ίδια είπε ότι είχε βιντεοσκοπηθεί εν αγνοία της και το κανάλι παραβίασε την ιδιωτικότητά της, αλλά το 2013 το περιφερειακό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε την αξίωσή της με το αιτιολογικό ότι είχε βιντεοσκοπηθεί από τον δρόμο και η κάμερα δεν είχε εισβάλει στο σπίτι της. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε και από το Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, αλλά και από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το ΕΔΑΔ αναφέρθηκε στον άνδρα ηθοποιό που ήταν μαζί της μόνον ως «εξέχουσα προσωπικότητα με τα αρχικά SG». Ωστόσο, τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι ήταν ο Σαχάν Γκεκμπακάρ, διάσημος τούρκος πρωταγωνιστής.
Στην απόφασή του το ΕΔΑΔ ανέφερε ότι, παρά την αναγνωρισιμότητά του, «η ερωτική ζωή ενός ατόμου είναι αυστηρά ιδιωτικής φύσης», ενώ το εν λόγω βίντεο «φαίνεται ότι είχε ως μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει την περιέργεια ενός συγκεκριμένου κοινού».
Προσέθεσε μάλιστα ότι, καθώς το ρεπορτάζ δεν τηρούσε τα «πρότυπα της υπεύθυνης δημοσιογραφίας», τα εγχώρια δικαστήρια στην Τουρκία «θα έπρεπε να επιδείξουν μεγαλύτερη αυστηρότητα μόλις στάθμισαν τα εμπλεκόμενα συμφέροντα». Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο κατοχυρώνει τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του ατόμου.
Τουρκικές τηλεοπτικές προσωπικότητες όπως η 38χρονη Τουζουνετάτς, αν και ελάχιστα γνωστές στη Δύση, ζουν υπό το διαρκές κυνηγητό των εγχώριων ΜΜΕ. Το ΕΔΑΔ έχει αποφανθεί συχνά κατά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες για υποθέσεις κράτησης προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, όπως ο ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά και ο κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντερμιτάζ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News