551
Ο χαρούμενος Χάρι έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου, τον Ιούνιο | REUTERS/Toby Melville

Δικαίωση για τον Χάρι: Η Daily Mirror καταδικάστηκε για υποκλοπή των επικοινωνιών του

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 15:59
Ο χαρούμενος Χάρι έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου, τον Ιούνιο
|REUTERS/Toby Melville

Δικαίωση για τον Χάρι: Η Daily Mirror καταδικάστηκε για υποκλοπή των επικοινωνιών του

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 15:59

Ο πρίγκιπας Χάρι πέτυχε την Παρασκευή την καταδίκη του ομίλου που εκδίδει την Daily Mirror, ο οποίος υποχρεούται να του καταβάλει 163.000 ευρώ ως αποζημίωση για δημοσιεύματα που προέκυψαν από την κλοπή ηχητικών μηνυμάτων από τα τηλέφωνά του.

Ο δικαστής αποφάνθηκε πως 15 από τα 33 επίμαχα δημοσιεύματα προέκυψαν από την υποκλοπή των ηχητικών μηνυμάτων τηλεφώνων του μικρότερου γιου του βασιλιά Καρόλου ή του περιβάλλοντός του.

Ο όμιλος της Daily Mirror «ζήτησε ανεπιφύλακτα συγγνώμη».

«Καλωσορίζουμε τη σημερινή ετυμηγορία που δίνει στην επιχείρηση την απαραίτητη σαφήνεια για να αφήσει πίσω της γεγονότα που είχαν λάβει χώρα πριν από πολλά χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου Mirror Group Newspapers (MGN), που εκδίδει τις Daily Mirror, Sunday Mirror και Sunday People.

Ο πρίγκιπας Χάρι εξέφρασε την ικανοποίησή του, μέσω του δικηγόρου του, για την καταδίκη του βρετανικού ταμπλόιντ και υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του στη Δικαιοσύνη έναντι του Τύπου.

«Η ετυμηγορία που εκδόθηκε σήμερα με δικαιώνει και μου εμπνέει εμπιστοσύνη», δήλωσε εξ ονόματος του δούκα του Σάσεξ ο δικηγόρος του, Ντέιβιντ Σέρμπορν. «Η αποστολή συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας Χάρι είχε καταγγείλει πως από το 1996 και για 15 χρόνια είχε γίνει στόχος του ομίλου της Mirror και πως περισσότερα από 140 κείμενα, που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες του ομίλου, ήταν αποτέλεσμα παράνομης συγκέντρωσης πληροφοριών, αν και η δίκη αφορούσε μόνο 33 από αυτά, για την περίοδο 2006-2011.

Ο δικαστής διαπίστωσε ότι παράνομες ενέργειες είχαν συμβάλει σε 15 από τα 33 δημοσιεύματα.

Στη δίκη που είχε γίνει τον Ιούνιο στο Λονδίνο, ο Χάρι είχε καταθέσει αυτοπροσώπως στο δικαστήριο.

Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι τρία ανώτατα στελέχη του εκδοτικού οίκου, στον οποίο ανήκει το ταμπλόιντ, γνώριζαν για τις παράνομες μεθόδους συγκέντρωσης πληροφοριών για τον Χάρι αλλά δεν έκαναν κάτι για να τις σταματήσουν ούτε ενημέρωσαν το διοικητικό συμβούλιο.

Ενας από αυτούς ήταν ο Πιρς Μόργκαν, ο γνωστός και αμφιλεγόμενος βρετανός δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής. Μάλιστα, ο Μόργκαν, τότε διευθυντής της Daily Mirror, ενθάρρυνε την υποκλοπή μηνυμάτων όχι μόνο από τα τηλέφωνα του πρίγκιπα αλλά και άλλων διασημοτήτων, όπως της Κάιλι Μινόγκ, σύμφωνα με μάρτυρα που εξετάστηκε στο δικαστήριο.

Μια μεγάλη μέρα για τον Χάρι

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη νίκη για τον Χάρι, και όχι μόνο δικαστικά.

Ο πρίγκιπας «θα αισθάνεται δικαιωμένος όσον αφορά τη δύσκολη σχέση του με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια», σημειώνει ο βρετανός δημοσιογράφος, Ντόμινικ Κασιάνι.

Ο Χάρι μπορεί τώρα να πει ότι ένας δικαστής επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του ότι οι ιστορίες που τον αφορούσαν βασίζονταν σε τηλεφωνικές υποκλοπές και άλλες ανέντιμες μεθόδους. Η προσπάθειά του επί χρόνια να πείσει μέλη της οικογένειάς του και του περιβάλλοντός του ότι παρακολουθούσαν τις συνδιαλέξεις του, δεν ήταν δική του παράνοια ούτε «σύνδρομο του θύματος».

«Μετά από τόσα χρόνια δαιδαλωδών νομικών διαδικασιών, μπορεί επιτέλους να πει ότι δικαιώθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC.

Οι κρίσεις πανικού και η δυσπιστία απέναντι σε όλους όσους περιγράφει στο βιβλίο του «Spare» ίσως να γίνονται τώρα καλύτερα κατανοητές.

Ο Χάρι είπε σε δήλωσή του:

«Μου έχουν πει ότι το αν σκοτώνεις δράκους, θα καείς. Αλλά υπό το πρίσμα της σημερινής νίκης και της σημασίας του να κάνεις ό,τι χρειάζεται για έναν ελεύθερο και ειλικρινή Τύπο -είναι ένα τίμημα που αξίζει τον κόπο να πληρώσεις. Η αποστολή συνεχίζεται».

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, η μακρά διαμάχη του με τον σκανδαλοθηρικό Τύπο δεν τελειώνει εδώ. Ο όμιλος Mirror είναι μόνο η αρχή, καθώς εκκρεμούν αγωγές του εναντίον άλλων ομίλων εφημερίδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...