804
Συγγενείς και φίλοι των ομήρων έξω από το Γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, το Σάββατο | REUTERS/Ronen Zvulun

Διεθνής ικανοποίηση για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 10:57
Συγγενείς και φίλοι των ομήρων έξω από το Γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, το Σάββατο
|REUTERS/Ronen Zvulun

Διεθνής ικανοποίηση για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 10:57

Τη συμφωνία για απελευθέρωση 50 ομήρων και την παύση των εχθροπραξιών χαιρέτισαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυβερνήσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τη συμφωνία στην οποία έπαιξε βασικό ρόλο, ασκώντας ασφυκτική πίεση τόσο στο Κατάρ όσο και στο Ισραήλ στη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «και άλλων αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Συμμερίζομαι τη χαρά των οικογενειών που σύντομα θα μπορούν να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους. Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους εκείνους που εργάστηκαν ακούραστα μέσω της διπλωματικής οδού τις τελευταίες εβδομάδες για να μεσολαβήσουν σε αυτήν τη συμφωνία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, κάλεσε «την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια».

Η ίδια επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για ένα ανθρωπιστικό κύμα στη Γάζα».

«Ζήτησα από τον Επίτροπο Γιάνες Λέναρσιτς να ενισχύσει περαιτέρω αποστολές στη Γάζα το συντομότερο δυνατό για να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση», είπε η Φον ντερ Λάιεν.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν μονιμότερες λύσεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η κυβέρνηση του Αμπάς, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, «εκτιμά τις προσπάθειες (μεσολάβησης) του Κατάρ και της Αιγύπτου», επιθυμεί παρατεταμένη εκεχειρία με το Ισραήλ και «την εφαρμογή πολιτικής λύσης με βάση τη διεθνή νομιμότητα», σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Χουσέιν αλ Σέιχ, ανώτερου συμβούλου του παλαιστίνιου προέδρου.

Η Γερμανία χαιρέτισε την Τρίτη την «πρόοδο» που επιτεύχθηκε και η οποία «θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων αποτελεί πρόοδο, αν και τίποτε στον κόσμο δεν θα μπορέσει να σβήσει τα δεινά τους. Η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να παρασχεθεί ζωτικής σημασίας, απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ στο Twitter.

Από την πλευρά του ο βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ικανοποίησή του για «ένα κρίσιμο βήμα» για τους ομήρους και «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παροχή ανακούφισης στις οικογένειες των ομήρων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», επεσήμανε ο Κάμερον.

«Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως», πρόσθεσε.

Το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι προσεχώς από την Χαμάς, δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν Γάλλοι και εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε η Κολονά στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει επιφυλακτική, καθώς «θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της «ιδιαιτέρως για τη δουλειά του Κατάρ», το οποίο έπαιξε ρόλο μεσολαβητή για να συναφθεί η συμφωνία ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση και το Ισραήλ.

Η ίδια τόνισε σε συνέντευξή της ότι, «είναι δυνατόν να είμαστε αλληλέγγυοι και με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστίνιους».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έως ότου όλοι οι όμηροι απελευθερωθούν», συμπληρώνοντας ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία θα πρέπει να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της και δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη προόδου προς μια διευθέτηση.

«Αυτή είναι η πρώτη καλή είδηση από τη Γάζα εδώ και πολύ καιρό», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες έκαναν έκκληση για εκεχειρία και ανθρωπιστικές παύσεις γιατί μόνο με βάση τέτοιες παύσεις μπορούν να δομηθούν μελλοντικές απόπειρες για μια βιώσιμη διευθέτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα η Κίνα χαιρέτισε και αυτή την συμφωνία: «Χαιρετίζουμε την συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση, θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση και τη μείωση των εντάσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Μάο Νινγκ.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι χαιρέτισε και αυτός με τη σειρά του «την επιτυχημένη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ», που οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας «για την εφαρμογή ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της αιγυπτιακής προεδρίας.

Η Ιορδανία εξέφρασε επίσης την ελπίδα η ανθρωπιστική παύση του πυρός στη Γάζα θα αποτελέσει ένα βήμα για τον τερματισμό του πολέμου και «θα αποτρέψει τη στοχοθέτηση Παλαιστινίων και τον εκτοπισμό από την γη τους».

Σε ανακοίνωσή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας εκφράζει την ελπίδα ότι η τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και στην Χαμάς, θα επιτρέψει την είσοδο στον πολιορκούμενο θύλακα απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...