Πόσες Ελληνίδες εκπροσωπούν την χώρα σε διεθνή όργανα; Πόσες αναμετρώνται με τον εαυτό τους εκτός συνόρων; Και κυρίως πόσες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν την Ελλάδα στο προσκήνιο των εξελίξεων, μακριά από ρόλους δευτερεύοντες, στείρα παρακολουθητικούς;
Η πρόσφατη ανάδειξη της Βασιλικής Λαζαράκου, προέδρου της εγχώριας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο διοικητικό συμβούλιο του IOSCO, του Παγκόσμιου Οργανισμού Κεφαλαιαγορών, για μια διετία, πέρασε κυρίως στις οικονομικές ειδήσεις. Είναι όμως μια είδηση και με έντονη κοινωνική χροιά, καθώς μια από τις ελάχιστες γυναίκες σε ισχυρό θώκο στην Ελλάδα επιτυγχάνει να βρίσκεται στην κορυφή του τομέα όπου δραστηριοποιείται, και διεθνώς. Η κυρία Λαζαράκου είχε εξάλλου επιτύχει προηγουμένως να εκλεγεί ομοφώνως από τους 26 ομολόγους της, των εποπτικών αρχών της ΕΕ, στο Δ.Σ. του ευρωπαίου επόπτη, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
Ο IOSCO, για τους μη μυημένους, είναι το βασικό forum – όχημα για τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγοράς, αναγνωρίζεται με άλλα λόγια ως ο διεθνής φορέας για την θέσπιση προτύπων για τις αγορές κινητών αξιών.
Εχει την έδρα του στη Μαδρίτη, διαθέτει περισσότερα από 200 μέλη από περισσότερες από 100 χώρες, εκπροσωπώντας το 95% των κεφαλαιαγορών ανά τον κόσμο. Ο Οργανισμός αναπτύσσει, εφαρμόζει και προωθεί την τήρηση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων για την εποπτεία των Κεφαλαιαγορών. Συνεργάζεται στενά με την G20 και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) σε ένα πρόγραμμα παγκόσμιας ρυθμιστικής μεταρρύθμισης.
Την Βασιλική Λαζαράκου εξέλεξαν σε πρώτη φάση ομοφώνως τα μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής (European Regional Committee-ERC) του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commissions – IOSCO), ως εκπρόσωπο της (προαναφερόμενης) ERC στο Διοικητικό Συμβούλιο του IOSCO.
Η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Επιτροπή (ERC), είναι μία από τις τέσσερις περιφερειακές επιτροπές του IOSCO και επικεντρώνει τις εργασίες της σε περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση των κινητών αξιών στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Εχει 51 μέλη από το σύνολο της ευρωπαϊκής περιφέρειας και θα εκπροσωπείται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του IOSCO για τα επόμενα 2 χρόνια από την «δική μας» Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το γεγονός ότι η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εκπροσωπεί το σύνολο της ευρωπαϊκής περιφέρειας στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Κεφαλαιαγορών πιστώνεται ως επιτυχία, καθώς αναδεικνύει την Επιτροπή σε βασικό παράγοντα όχι μόνο των ευρωπαϊκών αλλά και των διεθνών εξελίξεων.
Η κρίση, τα μνημόνια, η «ανυποληψία» της χώρας σε κρίσιμες στιγμές στην οικονομική ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πρόσωπα που είναι σε θέση να έχουν εικόνα για τον κόσμο της Κεφαλαιαγοράς, τονίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις ενέχουν και συμβολική σημασία για την ανάπτυξη και την οικονομία, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ελληνικής αγοράς, την εμπέδωσή της ως πυλώνα εντός και εκτός συνόρων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News