496
Βομβαρδισμένο εμπορικό κέντρο στο Χάρκοβο | REUTERS/Ivan Alvarado

Διεθνής Αμνηστία: Η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2022, 12:46
Βομβαρδισμένο εμπορικό κέντρο στο Χάρκοβο
|REUTERS/Ivan Alvarado

Διεθνής Αμνηστία: Η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2022, 12:46

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί, με έκθεσή της που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, τη Ρωσία πως διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στις ασταμάτητες επιθέσεις της στο Χάρκοβο, πολλές από τις οποίες έγιναν με πυρομαχικά διασποράς.

Επειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα, η ΜΚΟ υπογράμμισε πως διαθέτει αποδείξεις πως σε επτά επιθέσεις εναντίον συνοικιών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς 9N210 και 9N235, δύο τύπων απαγορευμένων δυνάμει διεθνών συνθηκών.

Η έκθεση, με τίτλο «Ο καθένας μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή», καταγράφει ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν άμαχους και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές βομβαρδίζοντας αδιάκοπα και αδιακρίτως το Χάρκοβο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Κάτοικοι «σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, στον δρόμο, σε παιδικές χαρές, σε κοιμητήρια, ενώ περίμεναν στην ουρά για να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια ή να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα», τονίζει η Ντονατέλα Ροβέρα, ερευνήτρια για τις κρίσεις και τις συρράξεις στην Διεθνή Αμνηστία.

«Η επανειλημμένη χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών διασποράς είναι σοκαριστική και δείχνει απόλυτη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», προσθέτει.

Μολονότι η Ρωσία δεν έχει υπογράψει ούτε τη διεθνή σύμβαση για τα όπλα διασποράς, ούτε αυτή για τις νάρκες κατά προσωπικού, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει ρητά τις επιθέσεις και τη χρήση όπλων που, από τη φύση τους, πλήττουν χωρίς διάκριση και αποτελούν εγκλήματα πολέμου, τονίζεται στην έκθεση της Αμνηστίας.

Η ουκρανική δικαιοσύνη διενεργεί πάνω από 12.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου στη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Η Τατιάνα Αχάγεβα, νοσοκόμα, 53 ετών, βρισκόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας της όταν εξερράγησαν πολλές βόμβες διασποράς στις 15 Απριλίου. «Ακούστηκε ξαφνικός κρότος σαν να έπεφταν πυροτεχνήματα παντού. Είδα σύννεφα καπνού εκεί όπου γίνονταν εκρήξεις. Πέσαμε κάτω και προσπαθήσαμε να βρούμε κάλυψη. Ο γιος του γείτονά μας, ένα αγόρι 16 ετών, σκοτώθηκε επιτόπου», είπε.

Στις 12 Μαρτίου, η Βερόνικα Τσερέβιτσκο έχασε το δεξί της πόδι όταν ρουκέτα Γκραντ έπεσε σε παιδική χαρά μπροστά στο σπίτι της. «Καθόμουν σ’ ένα παγκάκι όταν έγινε. Θυμάμαι ότι άκουσα έναν συριστικό ήχο πριν από την έκρηξη. Μετά ξύπνησα στο νοσοκομείο, το δεξί μου πόδι είχε εξαφανιστεί», αφηγήθηκε η 30χρονη μητέρα.

Ενα ανθρώπινο πόδι ανάμεσα στα συντρίμμια μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, την Πέμπτη – REUTERS/Ivan Alvarado

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν όταν πυρομαχικά διασποράς εξερράγησαν στην ίδια συνοικία στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με την Αμνηστία. Η Ολένα Σορόκινα, 57 ετών, που είχε επιζήσει από καρκίνο, έχασε και τα δύο της πόδια. Βρισκόταν καθισμένη έξω από το σπίτι της και περίμενε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας όταν άκουσε τον ήχο οβίδας στον αέρα και έτρεξε προς την είσοδο της πολυκατοικίας της. «Μετά τη μάχη εναντίον του καρκίνου, πρέπει τώρα να δώσω νέα μάχη, να μάθω να ζω χωρίς πόδια», είπε στη ΜΚΟ.

Η Αμνηστία ερεύνησε 41 πλήγματα τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 62 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τουλάχιστον 196. Μέλη της ΜΚΟ συγκέντρωσαν μαρτυρίες 160 ανθρώπων στο Χάρκοβο για 14 ημέρες τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...