340
Ο Ναβάλνι στο δικαστήριο της Μόσχας, την προηγούμενη εβδομάδα | REUTERS/Maxim Shemetov

Διεθνής Αμνηστία: Δεν θεωρούμε πλέον τον Ναβάλνι «κρατούμενο συνείδησης»

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2021, 16:00
Ο Ναβάλνι στο δικαστήριο της Μόσχας, την προηγούμενη εβδομάδα
|REUTERS/Maxim Shemetov

Διεθνής Αμνηστία: Δεν θεωρούμε πλέον τον Ναβάλνι «κρατούμενο συνείδησης»

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2021, 16:00

Δηλώσεις μίσους εναντίον των μεταναστών που έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν ο Αλεξέι Ναβάλνι υπενθύμισαν στην Διεθνή Αμνηστία οι επικριτές του.

Ετσι, η οργάνωση ανακοίνωσε πως δεν τον θεωρεί πλέον “κρατούμενο συνείδησης”, αλλά συμπλήρωσε ότι εξακολουθεί να απαιτεί την απελευθέρωσή του και να θεωρεί πολιτικές τις διώξεις που του έχουν ασκηθεί στη Ρωσία.

«Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε την εσωτερική απόφαση να μην χαρακτηρίζει πλέον τον Αλεξέι Ναβάλνι κρατούμενο συνείδησης λόγω σχολίων που έχει κάνει στο παρελθόν», ανέφερε η οργάνωση.

«Ορισμένα από αυτά τα σχόλια, τα οποία ο Ναβάλνι δεν έχει αποκηρύξει δημόσια, έχουν σχέση με κάλεσμα στο μίσος, κάτι που αντιφάσκει με τον ορισμό του κρατουμένου συνείδησης που έχει δώσει η Αμνηστία», προσθέτει η οργάνωση και διαβεβαιώνει πως «θα συνεχίσει να μάχεται για την ελευθερία του».

Τα χρόνια του 2000, ο Ναβάλνι, που τώρα βρίσκεται σε φυλακή της Μόσχας, είχε συμμετάσχει σε αρκετές παρελάσεις της Ρωσικής Πορείας, μιας ετήσιας συγκέντρωσης ακροδεξιών ή μοναρχικών οργανώσεων, χρησιμοποιώντας τότε συχνά έναν εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο προκειμένου να επικρίνει κυρίως τους μετανάστες από την Κεντρική Ασία ή τις μουσουλμανικές Δημοκρατίες του ρωσικού Καυκάσου.

Σε ένα βίντεο από εκείνη την περίοδο, ο Ναβάλνι εμφανίζεται με ιατρική ποδιά να αποκαλεί τους μετανάστες «σαπιοδόντηδες».

Αφού έγινε ο κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου, ο Ναβάλνι σταμάτησε τα αντιμεταναστευτικά του σχόλια, χωρίς όμως να τα αποκηρύξει στις συνεντεύξεις του, σημειώνει ο Guardian.

Η απόφαση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από συμμάχους του Ναβάλνι, όπως τον Ιβάν Τζντάνοφ, διευθυντή του Ταμείου της Μάχης κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι και τον Λεονίντ Βολκόφ, συντονιστή των αρχηγείων του αντιπολιτευόμενου κόμματος του σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Μάλιστα το όνομα του Βολκόφ φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε από τους δύο ρώσους κωμικούς που κάνουν τηλεφωνικές φάρσες σε διάσημους. Η Τζούλι Βερχάαρ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας δέχθηκε τηλεφώνημα, φαινομενικά από τον Βολκόφ και στη συνέχεια έγραψε στο Twitter ότι είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση. Ομως, ο Βολκόφ δήλωσε ότι δεν ήταν ο ίδιος και ότι δεν της έχει μιλήσει ποτέ.

Στη συνέχεια, ο Αλεξέι Στολιάροφ, ένας από τους δύο φαρσέρ, έγραψε στο Facebook, ότι αυτός μίλησε στο τηλέφωνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...