252
H Γαλλία δεν πρόκειται να ανεχτεί τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει η Τουρκία στη Λιβύη, διαμηνύει ο Μακρόν | REUTERS/Eliot Blondet

Διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη συγκαλεί ο Μακρόν – εν αμφιβόλω οι εκλογές του Δεκεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 10:23
H Γαλλία δεν πρόκειται να ανεχτεί τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει η Τουρκία στη Λιβύη, διαμηνύει ο Μακρόν
|REUTERS/Eliot Blondet

Διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη συγκαλεί ο Μακρόν – εν αμφιβόλω οι εκλογές του Δεκεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 10:23

Διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη συγκαλεί την 12η Νοεμβρίου ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, περίπου έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα, οι οποίες υποτίθεται ότι θα βάλουν τέλος σε μια δεκαετία εχθροπραξιών.

«Με αυτή την προοπτική των εκλογών του Δεκεμβρίου, η Γαλλία θα οργανώσει (…) διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την Τετάρτη, ο γάλλος ΥΠΕΞ, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας, Χάικο Μάας και Λουίτζι ντι Μάγιο αντίστοιχα, θα συμπροεδρεύσουν εξάλλου σε συνάντηση αφιερωμένη στη Λιβύη.

Το Παρίσι ζητεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια των εκλογών στη Λιβύη και η δέσμευση για «αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων» από το έδαφός της, υπενθύμισε ο κ. Λε Ντριάν.

Η διεξαγωγή των εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα γίνεται ωστόσο ολοένα και πιο αβέβαιη.

Ελλείψει συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο, το Ανώτερο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, θεσμός αντίστοιχος της Γερουσίας σε άλλα κράτη, πρότεινε τη Δευτέρα να αναβληθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ και η υπουργός Εξωτερικών, Ναζλά αλ Μανγκούς, δεν απέκλεισε στα τέλη Αυγούστου την πιθανότητα αναβολής των εκλογών.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι πιέζει από την πλευρά του οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές να γίνουν στη Λιβύη όπως είχε προβλεφθεί ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν χαρακτηρίσει την ψηφοφορία «την καλύτερη ευκαιρία» που έχει παρουσιαστεί «εδώ και μια δεκαετία» για να «μπει τέλος στη σύρραξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...