577
|

Διεθνείς μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Το μεγάλο φεστιβάλ κλασικής και τζαζ επιστρέφει

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 18:45

Διεθνείς μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Το μεγάλο φεστιβάλ κλασικής και τζαζ επιστρέφει

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 18:45

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας (International Kalamata Music Days) επιστρέφει με ένα πλούσιο και δεξιοτεχνικό συναυλιακό πρόγραμμα γεμάτο αντιθέσεις, φρεσκάδα και δυναμισμό, καθώς και masterclasses διεθνούς εμβέλειας με καταξιωμένους μουσικούς από την Ευρώπη από τις 25 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου.

Από ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία μπαρόκ, μέχρι και τους ιδιότροπους ήχους του Χέλμουτ Λάχενμαν, η πόλη της Καλαμάτας θα πλημμυρίσει από μουσική και δεκάδες κορυφαίους μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο, ανοίγοντας τον, καθιερωμένο πλέον, δίαυλο μουσικής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου με το Πιάνο Τρίο Isimsiz που θα παρουσιάσει έργα των Χάυντν, Κόρνγκολντ και Μπραμς, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και απαρτίζεται από τους Πάμπλο Ερνάν Μπενεντί (βιολί), Εντβαρντ Πογκοσιάν (βιολοντσέλο) και Αρντέμ Μισιρλίογλου (πιάνο). Το Σάββατο 29 Ιουλίου, το σύνολο Ex Silentio θα ερμηνεύσει στον μυσταγωγικό χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συνεχίσει με τρεις συναυλίες: H ταλαντούχα νέα πιανίστα Αγγελική Γιαννοπούλου θα εμφανιστεί, επί σκηνής, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα Κυριακού, Σοπέν, Ραβέλ, Μπαχκαι Προκόφιεφ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η τελική συναυλία του masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τον Πάμπλο Ερνάν Μπενεντί. Τέλος, το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με μία βραδιά βωβού κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Το καλαματιανό σύνολο Moving Band θα συνοδέψει μουσικά τις ταινίες μικρού μήκους «Το σκιάχτρο» (1920) και «Μια εβδομάδα» (1920) του Μπάστερ Κίτον, ενώ ο Τρύφωνας Τύπου (πιάνο) και ο Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο και σύνθεση) θα συνοδεύσουν μουσικά την ταινία «Το κόκκινο μπαλόνι» (1956) του Αλμπέρ Λαμορίς.

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες στα masterclasses πιάνου με την Αλεξία Μουζά και βιολιού με τον Φέλιξ Φροσάμερ θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και την Τρίτη 1 Αυγούστου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, η πολυβραβευμένη βιολονίστα Σαρλότε Σπρέτ. Στις 22:30 θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο το New Circle Quartet του εκπληκτικού κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη.

Το συναυλιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 2 Αυγούστου με την τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Τζόσουα Βάιλερσταϊν και, στη συνέχεια, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ΤRIO vis-à-vis, που έχει αφιερωθεί στον πειραματισμό και την έρευνα του «άγνωστου» στη σύγχρονη μουσική. Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, στο πλαίσιο της νέας σειράς συναυλιών Young talents in concert, και σε συνεργασία με το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, οι Μαρία Ραχματούλα (βιολί), Ντάντε Λιντ (βιόλα) και Ιντιλ Μπούρσα (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν στη Navarino Agora, Navarino Waterfront (Πύλος) έργα για τρίο εγχόρδων.

Στις 4 Αυγούστου η Kalamata Festival Orchestra, γέννημα – θρέμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, θα εμφανιστεί στην Κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Τζόσουα Βάιλερσταϊν ερμηνεύοντας έργα των Τσαϊκόφσκι, Χάας και Σκαλκώτα.  Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 5 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες των masterlcasses βιόλας με τον Ηλία Σδούκο και βιολοντσέλου με την Ιντίρα Ραχματούλα θα εμφανιστούν στις 19:00 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την καθιερωμένη, πλέον, τελική συναυλία των καθηγητών των masterclasses στις 21:00 στην Κεντρική Σκηνή του ίδιου χώρου, με τους Φέλιξ Φροσάμερ (βιολί), Ηλία Σδούκο (βιόλα), Ιντίρα Ραχματούλα (βιολοντσέλο) και Αλεξία Μουζά (πιάνο) σε έργα μουσικής δωματίου των Κλάρκ, Μπρίτεν, Ραχμάνινοφ και Μπραμς.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των συναυλιών μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Διεθνών μουσικών Ημερών Καλαμάτας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...