233
Οχυρωματικά έργα στο Κίεβο. Καθώς πλησιάζουμε έξι μήνες ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής της εξάντλησης | REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Διετές μορατόριουμ για το χρέος της εξασφάλισε η Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 14:21
Οχυρωματικά έργα στο Κίεβο. Καθώς πλησιάζουμε έξι μήνες ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής της εξάντλησης
|REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Διετές μορατόριουμ για το χρέος της εξασφάλισε η Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 14:21

Η Ουκρανία εξασφάλισε από τους πιστωτές της μορατόριουμ δύο ετών στο εξωτερικό χρέος της, που αποτιμάται στα 20 δισ. δολάρια: αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στη χώρα εδώ και σχεδόν έξι μήνες.

«Οι επενδυτές στο εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας αποδέχθηκαν την καθυστέρηση των πληρωμών έως το 2024. Αυτό επιτρέπει στην Ουκρανία να διατηρήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύει την οικονομική βιωσιμότητα», έγραψε ο Σμίχαλ στο Twitter.

«Είμαστε ευγνώμονες στους επενδυτές που αποδέχθηκαν την πρότασή μας. Χάρη στην αλληλεγγύη στην Ουκρανία που επέδειξε η κοινότητα των ιδιωτών επενδυτών και του επίσημου δημόσιου τομέα, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του ουκρανικού πληθυσμού», υπερθεμάτισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρτσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Μια ομάδα δυτικών πιστωτών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν στις 20 Ιουλίου τη συγκατάθεσή τους σε μια μετάθεση της πληρωμής τόκων του ουκρανικού χρέους έπειτα από αίτημα του Κιέβου, καλώντας και τους υπόλοιπους κατόχους ουκρανικού χρέους να κάνουν το ίδιο.

Η ουκρανική οικονομία κατακρημνίζεται αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου και το ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 45% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ιούνιο.

Το μέτρο της μετάθεσης της προθεσμίας πληρωμής της Ουκρανίας μπορεί να της επιτρέψει να εξοικονομήσει τουλάχιστον τρία δισ. δολάρια σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News