Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μπορεί να ορίστηκε για τις 25 Ιανουαρίου, μία μόλις ημέρα, όμως, μετά τη σχετική πρόσκληση της τουρκικής πλευράς, με διαδοχικές δηλώσεις τους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο πρόεδρος Ερντογάν έδειξαν με τον πλέον σαφή τρόπο ποιες είναι οι προθέσεις της Αγκυρας (έχοντας πάρει θάρρος και από τη στάση των Βρυξελλών).
Πρώτος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα, όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα επαναλάβει τις προκλητικές της ενέργειες με το «Oruc Reis», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας ότι δεν θα αποδεχθεί τις προσπάθειες εγκλωβισμού της Τουρκίας στις ακτές της.
«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του προς τους πρεσβευτές της ΕΕ στην Αγκυρα.
Avrupa Birliği Ülkeleri Büyükelçileri ile Toplantı https://t.co/ND15XnP1Ut
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) January 12, 2021
«Φωτογραφίζοντας» Ελλάδα και Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι «κάποια μέλη της ΕΕ τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της ΕΕ. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της ΕΕ και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών-μελών».
Σύμφωνα πάντα με τον τούρκο πρόεδρο, «ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης ήταν τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου». «Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας» διεμήνυσε στον απόηχο της ανακοίνωσης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλ ωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ, υποστήριξε ότι «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν η αιτία που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει».
«Αντιδράσαμε και, αν ξανασυμβεί, θα το ξανακάνουμε», απείλησε, για να προσθέσει ότι «το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».
Σε σαφώς πιο μειλίχιο ύφος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα των διερευνητικών, επικαλούμενος μάλιστα και συμφωνία για συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου.
«Ο υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον τούρκο ομόλογό του επί σειρά ετών, πλην όμως δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματιστεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα. Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», ανέφεραν προς απάντηση όσων υποστήριξε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Χθες [τη Δευτέρα] προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας», ανέφερε συγκεκριμένα.
Στο πλαίσιο αυτού του ιδιότυπου «σκωτσέζικου ντους» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε εξάλλου Ελλάδα και Κύπρο για κατάχρηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, λέγοντας:
«Κάποιες χώρες-μέλη της ΕΕ, τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην Ενωση. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Eνώ η ΕΕ δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος-μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Εγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης».
Το σκηνικό της… «κακής αρχής» για τις διερευνητικές της 25ης Ιανουαρίου συμπλήρωσε δημοσίευμα-διαρροή (εδώ) μέσω του επίσημου πρακτορείου Anadolu, όπου μεταξύ άλλων απαριθμούνται τα θέματα που επιθυμεί και επιμένει να βάλει στην ατζέντα των συνομιλιών η Αγκυρα.
Πέρα από την απαίτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου –ένα αίτημα 20 και πλέον ετών– η Αγκυρα θέτει ζητήματα όπως αυτό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας (σ.σ. με το ψευδές επιχείρημα περί μεγαλύτερης ακτογραμμής, που απλώς δεν ισχύει), της υφαλοκρηπίδας, της εξίσωσης της έκτασης του εναέριου χώρου με αυτή των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια (σήμερα αντίστοιχα είναι 10 ΝΜ και 6 ΝΜ, κάτι που επισημαίνει ως πρωτοφανές η τουρκική πλευρά).
Στο «γουδί» της διευρυμένης ατζέντας οι Τούρκοι ρίχνουν, τέλος, τις αξιώσεις τους για νησιά και βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίου στη βάση της θεωρίας περί «γκρίζων ζωνών» και αμφισβητούμενων νησιών τα οποία «έχει καταλάβει» (!) η Ελλάδα, ενώ παραμένουν και αυτές για τη Δυτική Θράκη.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν το βράδυ της Δευτέρας ότι η απάντηση στην απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας από τους Τούρκους θα είναι ένα «κοφτό» όχι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News