457
| Aris Oikonomou / SOOC

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη: Δεν καταργείται η ελάχιστη ανάπαυση των 11 ωρών

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2023, 21:29
|Aris Oikonomou / SOOC

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη: Δεν καταργείται η ελάχιστη ανάπαυση των 11 ωρών

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2023, 21:29

Σε διευκρινιστική δήλωση αναφορικά με την δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες προέβη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή, θέλοντας να δώσει τέλος στις αντιδράσεις που προκάλεσαν όσα είχε πει ο ίδιος νωρίτερα την ίδια ημέρα με αφορμή τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου του.

Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι «στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Το πρωί, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης είχε σημειώσει ότι βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας που θα αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί κάποιος να δουλεύει δύο οκτάωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει έως και 16 ώρες την ημέρα, ο υπουργός απάντησε καταφατικά: «Αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση, όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Η συγκεκριμένη απάντηση, ατυχής μάλλον, έδωσε λαβές για σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση.

Στον απόηχο της παραπάνω συνέντευξης ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να μιλήσει για ένα «εφιαλτικό σκηνικό» στα εργασιακά.

Σχολίασε ότι ο κ. Γεωργιάδης «προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες. Και αυτό -κατά τον κ. Γεωργιάδη- θα είναι “προσωπική απόφαση” του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται “επιλογή” την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας».

«Να μη διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα. Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Γεωργιάδης άδραξε την ευκαιρία για να επανέλθει στο ζήτημα.

«Είναι θλιβερό να πιστεύουν στα αλήθεια ότι η ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία μίας Ευρωαπαϊκής οδηγίας θα επέτρεπε κάτι τέτοιο…», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφερόμενος εν λόγω στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.  «Πραγματικά (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) δεν έμαθαν τίποτε από το αποτέλεσμα των εκλογών», συμπέρανε.

«Η θεσμοθέτηση της άδειας να εργάζεσαι σε πολλαπλούς εργοδότες νόμιμα γίνεται εντός του 8ωρου. Δεν δρα δηλαδή αθροιστικά», επέμεινε. «Ολα θα τα δουν άλλωστε στην Δημόσια Διαβούλευση».

Για νόμο-«έκτρωμα» έκανε λόγο, πάντως, και το ΚΚΕ, με τον συνδικαλιστικό του βραχίονα, το ΠΑΜΕ να καλεί σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...