Το Ιράν προμήθευσε την Χεζμπολάχ με εκατοντάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου το 2013-2014, περίπου την ίδια χρονική στιγμή που ο Λίβανος κατάσχεσε χιλιάδες τόνους της συγκεκριμένης εκρηκτικής ουσίας που μερικά χρόνια αργότερα οδήγησε στη θανατηφόρα έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, στις 4 Αυγούστου.
Αυτο τουλάχιστον ισχυρίζεται η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία, επικαλούμενη πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες της Δύσης,αναφέρει ότι η δύναμη Quds Force της Τεχεράνης παρείχε στη Χεζμπολάχ 670 τόνους νιτρικού αμμωνίου στα μέσα και στα τέλη του 2013, χρεώνοντας την τρομοκρατική οργάνωση περίπου 72.000$ (60.000 ευρώ).
«Η Welt έχει αποκλειστικές πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες της Δύσης. [Η Χεζμπολάχ] αγόρασε μεγάλες ποσότητες της επικίνδυνης αυτής ουσίας. Μετά την καταστροφή στο λιμάνι της Βηρυτού, η Χεζμπολάχ υποψιάστηκε ότι είχε βρεθεί και αυτή εμπλεκόμενη στην πολυετή αποθήκευση του νιτρικού αμμωνίου [σε αποθήκες του λιμανιού]», ανέφερε το ρεπορτάζ.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Χεζμπολάχ παρέλαβε μεγάλες δόσεις νιτρικού αμμωνίου, οι οποίες σχετίζονται στενά με το υλικό που τελικά εξερράγη στη Βηρυτό», πρόσθεσε η Welt.
Πάντως, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η οργάνωσή του είχε αποθηκεύσει όπλα ή εκρηκτικά στο λιμάνι της Βηρυτού.
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω απολύτως κατηγορηματικά ότι δεν είχαμε αφήσει απολύτως τίποτα στο λιμάνι [της Βηρυτού] που να μας ανήκει. Κανένα όπλο, κανέναν πύραυλος, βόμβες ή τουφέκια ή ακόμη και μια σφαίρα, πόσο μάλλον νιτρικό αμμώνιο», είπε.
Με την σειρά της, η Welt αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι η Χεζμπολάχ ήταν όντως υπεύθυνη για το νιτρικό αμμώνιο που έφτασε στο λιμάνι.
Ωστόσο, ανέφερε ότι το« ενδιαφέρον της τρομοκρατικής ομάδας για το εκρηκτικό αυτό υλικό θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτυχία των Αρχών της χώρας να το αφαιρέσουν εδώ και χρόνια από το λιμάνι».
Το βουλγαρικό πλοίο-φάντασμα
Γενικά πάντως, η υπόθεση αποτελεί ένα μυστήριο που δεν θα κλείσει έτσι εύκολα, βασανίζοντας ακόμη περισσότερο τους συγγενείς των 180 νεκρών, οι οποίοι απαιτούν, δικαίως, απαντήσεις.
Λόγου χάρη, μερικά 24ωρα μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου προέκυψε η είδηση για το φορτηγό πλοίο «Rhosus», το οποίο θεωρείται ότι μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
Το καράβι, ανέφεραν τα διεθνή ΜΜΕ, είναι ιδιοκτησίας μιας βουλγαρικής εταιρείας, σύμφωνα με τον Νικολάι Σουκάνοφ, επικεφαλής του περιφερειακού παραρτήματος της Ενωσης Ρώσων Ναυτικών.
Σύμφωνα με τις Αρχές του Λιβάνου, η έκρηξη που συγκλόνισε το λιμάνι της πρωτεύουσας προκλήθηκε από την ακατάλληλη φύλαξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, που είχαν κατασχεθεί το 2014 από το «Rhosus», το οποίο έφερε σημαία Μολδαβίας, κατευθυνόταν στην Αφρική και υπέστη βλάβη.
«Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, από τον Αύγουστο του 2014, ανήκει στη βουλγαρική εταιρεία Briar Wood Corporation, η οποία είναι καταγεγραμμένη ως ιδιοκτήτρια. Οταν χρησιμοποιείται μια “σημαία ευκαιρίας”, ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου είναι δύσκολο να βρεθεί (σ.σ.: σημαία ευκαιρίας ή σημαία ευκολίας, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο ΟΟΣΑ το 1959, χαρακτηρίζεται η σημαία κάποιων χωρών, οι νόμοι των οποίων επιτρέπουν –και επί της ουσίας διευκολύνουν– τα νηολογημένα υπό τη σημαία τους πλοία ξένης πλοιοκτησίας).
»Τα έγγραφα συντάσσονται με τρόπο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του πλοίου να θεωρηθεί υπεύθυνος. Αν υπήρχε ανάγκη να βρεθεί ο αληθινός ιδιοκτήτης, δεν θα βρισκόταν το όνομά του μέσα από τα επίσημα έγγραφα», εξήγησε ο Σουκάνοφ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News