337
«Η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η χώρα μας κατά συγκεκριμένων ρώσων διπλωματών», σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ | InTime News / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Διάβημα για την απέλαση των οκτώ ελλήνων διπλωματών

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 16:30
«Η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η χώρα μας κατά συγκεκριμένων ρώσων διπλωματών», σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ
|InTime News / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Διάβημα για την απέλαση των οκτώ ελλήνων διπλωματών

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 16:30

Διάβημα προς τον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα πραγματοποίησε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με την απέλαση οκτώ ελλήνων διπλωματών από τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές στην Ρωσία (περισσότερα εδώ).

Τόνισε ότι «η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η χώρα μας κατά συγκεκριμένων ρώσων διπλωματών (περισσότερα εδώ), οι οποίοι είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι, καθώς είχαν αποδεδειγμένα επιδείξει δράση που δεν συνάδει με διπλωματική τους ιδιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963».

«Αντιθέτως», προσέθεσε, «οι απελάσεις των ελλήνων διπλωματών δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση, πέραν του ότι λειτουργούν ως δυσανάλογα αντίποινα».

Υπογραμμίστηκε, μάλιστα, ότι οι ανωτέρω έλληνες διπλωμάτες «σε καμία περίπτωση δεν παραβίασαν τις Συμβάσεις της Βιέννης», σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Τέλος, εκφράστηκε η διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς για το περιεχόμενο πρόσφατων δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων και τονίστηκε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται γενικεύσεις και διατύπωση κατηγοριών εναντίον της χώρας μας που δεν μπορούν να επαληθευθούν», κατά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Στην πρώτη του αντίδραση για την απέλαση μελών του προσωπικού της ελληνικής διπλωματικής και προξενικής Αρχής στη Ρωσία –η οποία έγινε γνωστή τη Δευτέρα, μέσω ανακοίνωσης του ρωσικού ΥΠΕΞ– η Αθήνα είχε τονίσει, και πάλι, πως «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών».

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει, ακόμη, πως «η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» ενώ είχε κάνει γνωστό «ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Η Μόσχα είχε μιλήσει, από την πλευρά της, για «απαντητικό μέτρο» λόγω «των μη φιλικών ενεργειών, την πρωτοβουλία των οποίων είχαν οι Αρχές της Ελλάδας» απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία, «συμπεριλαμβανομένων της αποστολής εξοπλισμού και πολεμικών μέσων στο καθεστώς του Κιέβου και την κήρυξη ομάδας ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα personae non gratae».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...