427
Στάση αναμονής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, ο οποίος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου ο OPEC+

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 16:37
Στάση αναμονής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, ο οποίος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου ο OPEC+

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 16:37

Την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου έλαβε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, επικεφαλής των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία, και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων ηγέτιδα δύναμη είναι η Ρωσία (OPEC+), κατά τη σύνοδό του την Κυριακή.

Ο OPEC+ είχε προκαλέσει την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών τον Οκτώβριο, όταν αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, τον Νοέμβριο και μέχρι το 2023.

Η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι παίρνει το μέρος της Μόσχας, παρά τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας. Ο Οργανισμός είχε υποστηρίξει από την πλευρά του ότι μείωσε την παραγωγή λόγω των ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών.

Από τότε οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς του μαύρου χρυσού έχουν χάσει έδαφος και κυμαίνονται μεταξύ 80 και 85 δολαρίων, μακράν των 130 δολαρίων και πλέον που είχαν φθάσει τον Μάρτιο, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Κάτι που «εκ των υστέρων» επιβεβαιώνει τη στρατηγική του Οργανισμού, ανέφερε ο OPEC+. «Ηταν η (σωστή) πορεία για να σταθεροποιηθούν οι αγορές», υποστήριξε.

Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για τις 4 Ιουνίου 2023, όμως ο OPEC+ δήλωσε έτοιμος να συγκληθεί «ανά πάσα στιγμή» προκειμένου να λάβει «επιπλέον άμεσα μέτρα», αν χρειαστεί.

Η απόφαση του καρτέλ ήρθε δύο ημέρες αφότου οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ένα πλαφόν, στα 60 δολάρια το βαρέλι, στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έσοδα, διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Νωρίτερα την Παρασκευή, ανάλογη απόφαση είχε γίνει γνωστό ότι λαμβάνει και η ΕΕ.

Ο OPEC συγκλήθηκε διαδικτυακά χθες Σάββατο, χωρίς τη Ρωσία και τους συμμάχους, και δεν συζήτησε το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το θέμα του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου δεν συζητήθηκε ούτε στη σημερινή σύνοδο του OPEC+, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και πως εξετάζει πώς θα απαντήσει στις εξελίξεις.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση των G7, της Αυστραλίας και της ΕΕ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά.

Πηγές έχουν πει στο Reuters πως αρκετά μέλη του OPEC+ έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για το πλαφόν, λέγοντας πως το μέτρο θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση εναντίον οιουδήποτε παραγωγού. Οι ΗΠΑ έχουν τονίσει ότι το μέτρο δεν στοχεύει τον OPEC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...