630
Τάντι Νιούτον, Εμα Γουάτσον και Τζούλια Τζίλαρντ: οι διάσημες γυναίκες συνασπίστηκαν υπέρ της ισότητας των φύλων και στο web | CreativeProtagon

Διάσημες απαιτούν μέτρα κατά του μισογυνισμού στο web

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 16:39
Τάντι Νιούτον, Εμα Γουάτσον και Τζούλια Τζίλαρντ: οι διάσημες γυναίκες συνασπίστηκαν υπέρ της ισότητας των φύλων και στο web
|CreativeProtagon

Διάσημες απαιτούν μέτρα κατά του μισογυνισμού στο web

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 16:39

Περισσότερες από 200 επώνυμες γυναίκες συνυπέγραψαν επιστολή απευθυνόμενη προς τις Big Tech εταιρείες με την οποία ζητούν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του μισογυνισμού στα σόσιαλ μίντια. Μεταξύ αυτών πολιτικοί, αθλήτριες και ηθοποιοί, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Τζίλαρντ, η πρώην τενίστρια των ΗΠΑ Μπίλι Τζιν Κινγκ και οι βρετανίδες ηθοποιοί Τάντι Νιούτον και Εμα Γουάτσον. Το κείμενό τους έχει ήδη αναρτηθεί στο Φόρουμ Ισότητας Γενεών του ΟΗΕ.

Μάλιστα η Τζίλαρντ έκανε και δηλώσεις στο BBC: «Ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας, όπως και άλλες γυναίκες στη δημόσια σφαίρα, εισέπραξα από τα σόσιαλ μίντια άσχημα σχόλια για το φύλο μου, ακόμη και πορνογραφικά σκίτσα» είπε, και προσέθεσε ότι αυτή η απογοητευτική κατάσταση κακοποίησης, την οποία οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, τη θύμωσε.

Η επιστολή των διακοσίων κυριών απευθύνεται στα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών τεχνολογίας Facebook, Google, TikTok και Twitter και απαιτεί «να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των γυναικών στις πλατφόρμες». Απαντώντας στις κυρίες, οι επικεφαλής αυτών των σόσιαλ μίντια δήλωσαν ότι θα βελτιώσουν τα συστήματα ελέγχου τους και θα φιλτράρουν τα τελικά σχόλια που βλέπουν οι χρήστες των προϊόντων τους.

Η παραπάνω γενικόλογη «δέσμευση» των εταιρειών δεν χαροποίησε όλες τις φεμινίστριες. «Αυτές οι αφηρημένες δηλώσεις δίνουν στις εταιρείες τεχνολογίας μία καλή ευκαιρία να κάνουν δημόσιες σχέσεις, ωστόσο δεν είναι πραγματικές δεσμεύσεις» σχολίασε η Λουτσίνα Ντι Μέκο, συνδημιουργός του χάσταγκ #ShePersisted Global, το οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον γυναικών.

Απειλητικό για τις γυναίκες δείχνει το web | UN/Twitter

Η επιστολή αναφέρει ότι «το ίντερνετ είναι η πλατεία της πόλης του 21ου αιώνα όπου διεξάγονται συζητήσεις, χτίζονται κοινότητες, πωλούνται προϊόντα, δημιουργείται σούσουρο». Και υπογραμμίζει ότι «το μέγεθος του φαινομένου της διαδικτυακής κακοποίησης δείχνει ότι για πάρα πολλές γυναίκες οι πλατείες της ψηφιακής πόλης δεν είναι ασφαλείς, κάτι που αποτελεί απειλή για την πρόοδο όσον αφορά την ισότητα των φύλων».

Οι διακόσιες κυρίες αναφέρθηκαν και σε μία μελέτη του 2020 που αφορούσε περί τις 4.000 ενήλικες γυναίκες και η οποία είχε διαπιστώσει ότι αρκετές από αυτές (το 38%) είχαν εμπειρία κάποιου διαδικτυακού εκφοβισμού. Το φαινόμενο είχε καταγραφεί σε 51 χώρες. Ως συνηθέστερα θύματα αυτών των ιντερνετικών κακοποιήσεων οι διακόσιες παρουσιάζουν τις μαύρες και τις περιθωριοποιημένες.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η κακοποίηση και η παρενόχληση των γυναικών σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων είναι ευρέως διαδεδομένη, ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ισότητα των φύλων» είπε και η Azmina Dhrodia, ανώτερο στέλεχος στο World Wide Web Foundation.

Επίσης, κάποια νεαρή δημοσιογράφος από το Αζερμπαϊτζάν, ονόματι Αρτζού Γκεϊμπουλά, δήλωσε στο BBC ότι η συνεχής διαδικτυακή παρενόχληση την έκανε να θέλει να εγκαταλείψει την καριέρα της. Η ίδια προσέθεσε ότι διερωτήθηκε πολλές φορές «αν οι πλατφόρμες των εταιρειών τεχνολογίας θα έπαιρναν καμιά φορά σοβαρά το τρολάρισμα και την παρενόχληση».

Από πλευράς τους οι εταιρείες επιμένουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν να ελέγξουν τους χρήστες των προϊόντων τους. Το TikTok έχει ήδη ζητήσει από το κοινό του προκαταβολική, προ αναρτήσεως «επανεξέταση των λέξεων» λόγω του «αντικτύπου που προκαλούν». Το Twitter διαθέτει δυνατότητες για τον περιορισμό των δημοσιεύσεων που βλέπουν οι χρήστες του και, όπως λέει η αρμόδια διευθύντριά του, «έχει κάνει βήματα» στην κατεύθυνση της ασφάλειας και «θα κάνει και άλλα» ώστε να υπάρξει «ασφαλέστερο διαδίκτυο». Την περασμένη Τετάρτη το Facebook ανακοίνωσε ένα Κέντρο Ασφάλειας Γυναικών για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής κακοποίησης.

Το World Wide Web Foundation λέει ότι θα παρακολουθεί τις εταιρείες τεχνολογίας έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και θα υποβάλλει ετήσια έκθεση σχετικά με την πρόοδό τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...