532
Οι δημοφιλείς σκύλοι αναζήτησης και διάσωσης από το Μεξικό αποτελούν σημαντικότατο κρίκο στην αλυσίδα εντοπισμού παγιδευμένων στην Τουρκία | Twitter/m_ebrard

Διάσημα σκυλιά–διασώστες στέλνει το Μεξικό στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 07:00
Οι δημοφιλείς σκύλοι αναζήτησης και διάσωσης από το Μεξικό αποτελούν σημαντικότατο κρίκο στην αλυσίδα εντοπισμού παγιδευμένων στην Τουρκία
|Twitter/m_ebrard

Διάσημα σκυλιά–διασώστες στέλνει το Μεξικό στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

Ο πανίσχυρος σεισμός που έπληξε την Τουρκία εξελίσσεται γρήγορα σε ανθρωπιστική καταστροφή, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα. Ο πλανήτης κινητοποιήθηκε άμεσα για να βοηθήσει, με τη χώρα μας να είναι από τις πρώτες που έστειλαν, τόσο δίποδους όσο και τετράποδους διασώστες.

Τα σκυλιά-διασώστες παίζουν κυρίαρχο ρόλο στον εντοπισμό ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια των χαλασμάτων. Τώρα, το Μεξικό, μια χώρα που είναι παραπάνω από εξοικειωμένη με τις σεισμικές καταστροφές, στέλνει στην Τουρκία 16 σκυλιά διάσωσης, η φήμη των οποίων αγγίζει εκείνη χολιγουντιανών αστέρων.

(Twitter/m_ebrard)

Ενα αεροπλάνο μετέφερε τα γλυκύτατα και απολύτως ευεργετικά τετράποδα την Τρίτη από την πόλη του Μεξικού στην κεντρική Τουρκία. Τα σκυλιά έγιναν διάσημα στη Λατινική Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον μεγάλο σεισμό του 2017, όταν αναζήτησαν και διέσωσαν εκατοντάδες Μεξικανούς που ήταν παγιδευμένοι στα χαλάσματα στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ενα κίτρινο λαμπραντόρ ριτρίβερ που ακούει στο όνομα Φρίντα δεν θα είναι ανάμεσα στα 16 κυνοειδή που ψάχνουν για επιζώντες στην Τουρκία. Η Φρίντα κέρδισε διεθνή φήμη όταν φωτογραφήθηκε ψάχνοντας παγιδευμένα θύματα του σεισμού στην πόλη του Μεξικού, φορώντας προστατευτικά γυαλιά και μποτάκια.

(Twitter/m_ebrard)

Το ναυτικό της χώρας υπολόγισε ότι η Φρίντα ήταν υπεύθυνη για τη διάσωση 12 ατόμων και την ανάσυρση 40 σωρών από τα χαλάσματα στο Μεξικό, την Αϊτή, το Εκουαδόρ και τη Γουατεμάλα. Παρότι η Φρίντα έφυγε από τη ζωή πέρυσι, τουλάχιστον ένας από τους «συναδέλφους» της που μετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης του μεξικανικού σεισμού, ο Εκο, βρίσκεται στην αποστολή των τετράποδων που επιμελείται το μεξικανικό ναυτικό.

Η ανάπτυξη των σκυλιών και των συνοδών τους στην Τουρκία δεν περιορίζεται στην κινητοποίηση των μεξικανικών ενόπλων δυνάμεων. Πολλοί μεξικανοί εθελοντές με εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν επικοινωνήσει με την τουρκική πρεσβεία στην πόλη του Μεξικού και έχουν ήδη λάβει έγκριση για να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές.

Ανάμεσά τους είναι και η πολιτική ομάδα έρευνας και διάσωσης «Οι Τυφλοπόντικες του Τλατελόλκο», ένα γκρουπ ιδιαίτερα έμπειρων εθελοντών, που πήραν την έγκριση της τουρκικής πρεσβείας μετά από διαμεσολάβηση του μεξικανού υπουργού Εξωτερικών, Μαρσέλο Εμπράντ, σύμφωνα με το BBC News.

(Twitter/m_ebrard)

Το υπουργείο ανάρτησε και ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναν εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού και του τετράποδου συντρόφου του καθ’ οδόν προς την Τουρκία. Στο βίντεο, ο Ανχελ Ντανιέλ Ερνάντεζ αναφέρει ότι άρχισε να εκπαιδεύει τον γερμανικό ποιμενικό του στην αναζήτηση και διάσωση αγνοουμένων αμέσως μόλις τον υιοθέτησε, πριν από πέντε χρόνια.

Το Μεξικό προστίθεται στη διαρκώς αυξανόμενη λίστα των χωρών που στέλνουν εκπαιδευμένα σκυλιά στην Τουρκία. Η λίστα ήδη περιλαμβάνει τετράποδα από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Λιβύη, την Πολωνία, την Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς έχει σημάνει ένας παγκόσμιος συναγερμός για τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων εγκλωβισμένων από τον καταστροφικό σεισμό.

Τα ζώα χρησιμοποιούνται συχνότερα σε τόπους όπου υπάρχουν χαλάσματα με βαριά μηχανήματα, όπου ο κίνδυνος κατάρρευσης των κτιρίων είναι άμεσος. Τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί να μυρίζουν τους παγιδευμένους και να ειδοποιούν τους χειριστές τους γαβγίζοντας και ξύνοντας το έδαφος στα σημεία όπου η οσμή τούς είναι πιο έντονη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...